“The Book of Mormon” ve “Harry Potter and the Cursed Child” gib popular oyunların yapımcısı Sonia Friedman hükümet yardımı yapılmazsa performans sanatlarının tamamen yok olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada Friedman “Hükümet acil bir yardım paketi çıkarmadığı takdirde performans sanatı kumpanyalarının %70’i yıl sonu gelmeden batacak. Ülke çapında 1000’den fazla tiyatro iflas edecek ve temelli kapanacak” dedi. 

Friedman kayıpların geri dönüşünün olmayacağını ve “Önümüzdeki altı ay içinde tüm kültür ve sanat kurumlarının rezevlerini tüketeceğini” belirtti. 

TİYATRO SOSYAL MESAFEYE UYGUN DEĞİL

Ülkede karantinanın sona ermesinden sonra bile tiyatroların problemlerini bitmeyeceğini belirten Friedman “Tiyatro sosyal mesafe şartlarına uyan bir sanat değil” dedi ve oyuncular sahnede iki metre aralıklı durarak oynasa bile salon kapasitesinin yarı yarıya azaltılmasının ticari olarak mümkün olmadığını belirtti.

Freidman “Tiyatroların büyük çoğunluğu ayakta kalabilmek koltuklarının en az %60’ını satmak zorunda. Aşağısı sürdürülebilir değil. Tiyatrolar açılsın isteniyorsa açılır ama bir süre sonra bir çözüm bulunmazsa yine mali desteğe ihtiyaçları olacaktır” dedi.

Friedman şu ana kadar tiyatro sektörünün kaybının 330 milyon pound civarında oldıuğunu da ekledi.