Heron City sinemasındaki galaya filmin başrollerinde oynayan Kadir İnanır, yapımcı Önder Köse, senarist Filiz Üstün Durak ve yaklaşık 800 davetli katıldı. Galaya gelen davetliler, Kadir İnanır ile hatıra fotoğrafı çektirdi ve sohbet etti.

Galada konuşan Kadir İnanır, İsveç'te gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyledi.

Film çekmeye devam edeceğini aktaran İnanır, "Artık bulutların üzerinde bir oğlan, bir kız filmi çekmeyeceğim. Tarihi derinliği olan, acıları ve kültürü ön plana çıkaran senaryolarla gelinirse film çekmeye devam edeceğim." dedi.

İsveç Gündemi'nin haberine göre Süryani asıllı öğretmen ve siyasetçi İbrahim Onar, mutlaka bu filmin izlenmesi gerektiğini belirtti. Filmin tarih ve kültür anlamında çok zenginlik içerdiğini vurgulayan  Onar, herkesin bu filmi izlemesi gerektiğini ve filmde kendi geçmişinden bir şey bucağını aktardı.  

Galanın davetlileri arasında bulunan İsveç'te yaşayan Süryani iş adamı Fikri Özgün de İsveç'te yaşayan Türkiye'den gelen Süryaniler olarak böyle bir filmin çekilmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye'den gelen birçok kişiyi filmin bir çatı altında topladığını kaydeden Özgün, "Türk vatandaşı olarak memleketimizde çekilen ve tarihi kültürümüzden esintiler sunan filmlerin çoğalmasını arzu ediyoruz." dedi.

Mardinli bir ailenin hayat hikayesini ele alan filmin yönetmenliğini "İlk Aşk", "Mutlu Aile Defteri", "Babam" gibi yapımlara imza atan Nihat Durak yaptı.

Usta oyuncu Kadir İnanır, "Kapı" filminin milyon dolarlar verilerek ortaya çıkan bir filmle karşılaştırılmaması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İddia ediyorum ki Türkiye evrensel sinema değerlerini taşıyan çok özel bir film izleyecek. Eleştiri hakkı her zaman var ama bu tarz filmler, bir daha çekilemez. Karar verici seyircilerdir. Ticari olarak bir şansı yoktur ama salt sanat ya da uluslararası sanat değerlerini taşıyan bir filmi izleyecek kişi bence bu ülkede milyonlarca vardır. Buna inanıyoruz."

Film, Türkiye'de 12 Nisan'da vizyona girdi

Mardinli bir ailenin hayat hikayesini ele alan filmin yönetmen koltuğunda Nihat Durak oturuyor. Senaryosunu, Filiz Üstün Durak'ın kaleme aldığı filmin yapımını Durak Film gerçekleştirdi.

Müziklerinde Güldiyar Tanrıdağlı'nın imzası olan filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Timur Acar, Erdal Beşikçioğlu, Sermet Yeşil, Nilay Erdönmez ve Özgün Çoban yer aldı.

Filmin konusu

Dram türündeki filmin konusu özetle şöyle:

"Yakup ve Şemsa üç çocukları ve torunlarıyla birlikte Berlin'de yaşayan Süryani bir ailedir ve yirmi beş yıl önce Mardin'den Berlin'e göç etmişlerdir. Yeni hayatlarının mutlu bir gününde Mardin'den bir telefon gelir. Bu sarsıcı telefon, 25 yıl önce kaybettikleri oğulları Mikhael ile ilgilidir ve ailenin tüm acıları tazelenir. Yakup ve Şemsa, onları yalnız bırakmak istemeyen torunları Nardin ile Mardin'e giderler. Bu seyahat hepsinin kişisel yolculuklarının da başlangıcı olacaktır."