Google Translate'te Yazılım Mühendisi olan Isaac Caswell, şirketin web sitesindeki bir blogda Google Translate'e 24 yeni dil eklediklerini söyledi.

Ünlü ressam İsmail Çoban’ın ‘Atölye Evi’ne icra kararı Ünlü ressam İsmail Çoban’ın ‘Atölye Evi’ne icra kararı

Yeni kullanıma sunulan diller arasında Sanskritçe, Tsongae ve Kürtçenin Sorani lehçesi de bulunuyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi dili olan Sorani, Erbil, Süleymaniye ve Halepçe bölgelerinde yaygın olarak kullanılıyor.

Isaac Caswell, "Google Çeviri, yıllardır dil engellerini ortadan kaldırmaya ve dünyanın her yerindeki toplulukları birbirine bağlamaya yardımcı oldu. Ve bunu daha da fazla insan için mümkün kılmak istiyoruz. Özellikle de dilleri çoğu teknolojide temsil edilmeyenler için. Bu nedenle, bugün ‘Çeviri’ye 24 dil ekledik ve şu anda dünya genelinde kullanılan toplam 133 dili destekliyoruz” diye konuştu.

Yeni eklemelerden biri olan Assam dili, Kuzeydoğu Hindistan’da yaklaşık 25 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bir diğeri olan Dhivehi, Maldivler’de yaklaşık 300 bin kişi tarafından konuşuluyor.

Buna göre son genişleme ile 300 milyondan fazla kişi çeviri hizmetinden kendi dillerinde faydalanabilecek. Google'ın desteklediği dil sayısı 133'e ulaşmış oldu.

Dünya genelinde 7 bin 151’den fazla konuşulan dil olduğu tahmin ediliyor.

Kürtçenin Sorani lehçesi sadece Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yaklaşık 8 milyon kişi tarafından ve İran'da da konuşuluyor.