DENİZİNİ YİTİREN MARTI (*)


“Bir dizede bin anlam ile gönlümüzü dolduran Mevlüt Asar’ın şiir harmanı büyük...” Fakir Baykurt


Denizini Yitiren Martı, Mevlüt Asar'ın yeni şiir kitabının adı. Kendisiyle, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Birliği’nin, Kasım sonunda Gelsenkirchen'de yapılan toplantısında görüştüğümüzde kitabını imzalayıp vermişti.
Denizini Yitiren Martı'yı üç kez tekrarlayarak, severek okudum. Edebiyat dünyasında, “şiiri olmayan dil yoktur” denir. Önemli olan şiir dilinin birden fazla anlam içerecek şekilde ve ses uyumuna dikkat ederek kullanılmasıdır.

Mevlüt Asar’ın şiirleri yada öykülerini okuduğumuzda bu konuda çok başarılı, örnek olacak bir anlatım ve şiir diline sahip olduğunu görüyoruz. Güzel bir şiir diline sahip olmak elbette iyi bir birikim ister. Konya’da doğan, fakat çocukluğu ve öğrenim hayatı Ankara'da geçen, şair-yazar Mevlüt Asar, daha lise yıllarında, Mevlana Celaleddin Rumi'nin felsefesini kavramış, daha sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dünyaya bakış açısını ve toplumsal duyarlılığını gelişmiştir. Buna bağlı olarak, lise yıllarında yazmaya başladığı şiirlerde gerek içerik, gerek biçim ve ses bağlamında zengin bir söylemi tercih etmiştir. O, şiirin de bir bilimsel tabanı olduğuna inanır ve şiiri sürekli irdeler. Bunu yaparken şiirlerinde güçlü bir anlam dünyası kurmayı da ihmal etmez. Dizelerinde az sözle çok anlamlar çağrıştırmayı başarır ve okuru düşündürür.

 


Mevlüt Asar'ın şiirlerini dikkatle okuduğumuzda yaşamla hep iç içe olduğunu kavrarız. O, gerek Türkiye'deki yaşamında, gerekse 1977 yılında göçtüğü Almanya'da öğretmen, eğitim danışmanı, sendikacı, yazar ve çevirmen olarak sürdürdüğü yaşamında sürekli olarak insanlarla, öğrenciler, öğretmenlerle, yazar ve sanatçılarla ilişki içindedir. Yalnız Alman Edebiyatı ile değil, Almanya'ya farklı ülkelerden göçmen olarak gelen insanların ürettiği edebiyatla, özellikle de şiirleriyle ilginir. Almanya'nın çok kültürlü, çok dilli sanat, ve edebiyat dünyasının zenginliğinden yararlanır. Bu onun yazdığı şiirlerin içeriğine ve diline de yansır.


Mevlüt Asar'ın şiirlerinde hem anlama hem de ses uyumuna önem vererek, imgeyi ölçülü kullanarak sağlam bir yapı ve yalın bir dil kulanmaya özen gösterir. Şiirinde söz, ses ve anlam başarıyla kaynaştığı için dizeler okuyanda güçlü izler bırakır.


Denizini Yitiren Martı'daki kimi şiirler, içerik ve ileti bağlamında adeta bir “manifesto”, bir “ duruş” özelliği taşır. “Şair ve Şiir” başlıklı şiirinde şairi ve şiiri şöyle tanımlar:


"şair
şiir dokur
tezgâhı güzellik
ipliği sözcük
özü gerçek
rengi alın teri

şiir
seviyle sular
yeşertir
çağın kuruttuğu
insanlık bahçesini
alır yerini
insandan yana
daha güzel
daha hakça
bir dünya için verilen
o ezeli kavgada "

 

Yaşadığımız bu çağda halklar büyük acılar yaşıyor, savaş terör, devlet şiddeti, ırkçılık ve gericilik giderek yaygınlaşıyor. Şiddet hangi biçimde ve kimden gelirse gelsin, şair duyarsız kalamaz ve sesini yükseltir:

"...
aynı soydandık
ayrıldı yollar
dağıldık dört iklime
bölündük yetmiş iki millete
hepimize aitken dünya
sınırları çekip aramıza
devletler kurduk
sultanlar krallar
ve de tiranlar
getirdik başımıza
göz diktik
başkasının toprağına aşına
savaştık, zulüm ettik
vatan uğruna
millet yoluna
bayrak adına:
ölen insan
öldüren insan
mutsuz insan
..."


Denizini Yitiren Martı'da şairin dostluğa, barışa, eşitliğe özlemi dile getiren şiirleri de yer alıyor. “Bitsin Bu Savaş” adlı şiirinde şöyle sesleniyor:

"...
ağıtlar yükselir
bir o yakadan
bir bu yakadan.
birbirine karışır
anaların gözyaşı
yetsin artık
bitin bu savaş
dursun akan kan
dost düşman olmadan.
..."

Bu kısa tanıtım yazısında ne yazık ki bütün şiirleri tek tek ele alma olanağı yok. “Denizini Yitiren Martı” konusundaki izlenimimi özetlemek gerekirse, şunları söyleyebiliriz:

Mevlüt Asar, bu kitabında Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil'in sürdürdüğü devrimci toplumsal şiir anlayışını, kendi kültürel birikimi ve Mevlana'nın, Yunus Emre’nin hümanizmi, yalınlığı ile harmanlayarak farklı tatlar, felsefi anlamlar içeren bir şiir stili kurmayı başarıyor. Özgün şiirleriyle okuyanın damağında, zihninde güzel duygular, tatlar bırakıyor. Şiir sevenlerin hatta şairlerin keyfle okuyacağı bir kitap Denizini Yitiren Martı.


Hem Mevlüt Asar'ı hem de onun şiirlerini kitaplaştırarak okuyucu ile buluşturan Nezih- er Yayınlarını içtenlikle kutluyorum.

 

Münster, 15 Aralık 2015
Molla Demirel

 

*) Nezih-er Yayınları, 1.Baskı: Eylül 2015, ISBN: 978-605-9161-08-4