MİG-Zentrum tarafından düzenlenen ve iki seans olarak sahnelenen oyuna yoğun ilgi gösterildi. Çok sayıda izleyici salonda oturacak yer bulamadı.

Onur Orhan’ın senaryosunu yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği oyun, tıpkı 14. Louis gibi "devlet benim" diye haykıran diktatörün sarayında geçiyor. Tek kişilik oyunda diktatörün halkla kurduğu paradoks ilişki ve içsel hesaplaşmaları anlatılıyor.

Oyundan bir bölüm şöyle: 



“Benim gibi bir adam, yıllardır ‘tehlikeli bu adam’ diye düşünülen bir adam. Eğitimsiz denilen, cahil denilen bir adam. Kaba saba bulunan, ‘radikal bu’ denilen bir adam nasıl oldu da bu kadar yükseldi…”


BEN SİZİN AYNANIZIM

Barış Atay’ın tek başına oynadığı oyunda, İktidara gelen bir diktatörün kendi anlatımıyla “Ben sizin aynanızım” söylemiyle, kendisinin diktatör oluşunda 'vatan, millet, iman' gibi kavramların nasıl etkili olduğu, halkın rolü ve diktatörlüğe nasıl katkı sunduğu çarpıcı söylem ve örneklerle anlatılmakta.



Diktatör, sürekli korku içinde olmasına rağmen, küstah ve halkı korkutacak söylemlerin, uygulamaların ve politikanın halkın üzerindeki etkisinin gücünü de anlatıyor. Sorunun kendisinin gidip gitmemesi olmadığını, kendisinin gitmesi için bile, yorumun değil icraatın gerekli olduğunu ve kendisi gitse bile, diktatörlüklerin aynı topraklarda yeniden ve yeniden oluşabileceğini anlatır.


ASLOLAN ŞEY DEĞİŞTİRMEKTİR

Diktatör, Karl Marx’ın “Filozoflar yalnızca dünyayı farklı yo­rum­ladılar, aslolan onu değiştirmektir.” sözleriyle, yorumlamak değil değiştirmek gerektiğinede vurguda bulundu.

“Ben nasıl mı geldim?” diye soran diktatör: “Gözlerinizin önünde geldim, siz o kadar kendinizle meşguldünüz ki benim gelişimi farketmediniz. Bir birinize bile bakmıyordunuz. Bir birinizden bile haberiniz yoktu. Evlerinizin taksidini ödemeye çalışıyordunuz onu bile adam akıllı beceremiyordunuz!” diyerek, olup bitenlerdeki kitlelerin payını ve diktatörün iktidarda nasıl kaldığını anlattı.



BENİ YIKACAK CESARETİNİZ YOK


Diktatörlüğe karşı olanların cesaretsizliği Kendisinin ancak cesaretin yıkabileceğini izleyenlerin yüzüne bağırırken, “Sizin cesaretiniz yok. En ufak başarısızlıkta yurt dışına, sevgilinizin koynuna kaçmak istiyorsunuz. Sabah akşam beni yorumluyorsunuz ama beni yıkacak cesaretiniz yok! Sakallı Aslan Karl Marx de diyordu ‘Zincirlerinizden başka kaybedecek neyiniz var?’ Sahi neyiniz var!” diyerek diktatörlerin korkakların eseri olduğunu anlattı.

Seyircilerin bir saat pür dikkat izledikleri Barış Atay, oyun bitiminde dakikalarca ayakta alkışlandı. Atay, oyunun sonunda gösterilen yoğun ilgiye teşekkür etti.

Mustafa Akpolat / Hamburg