10. Ruhr Kitap Fuarı bu yıl 31 Ekim ile 9 Kasım tarihleri arasında UNESCO tarafından Dünya kültür mirası ilan edilen Essen’deki eski maden ocağı Zeche Zollverein’da edebiyatseverlerle buluşacak. Bir öğrenci girişimi olarak başlayan ve şimdiye kadar Duisburg Essen Üniversitesi’nin Essen yerleşkesinde düzenlenen fuar, bu yıl Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Başbakanı Hannelore Kraft’ın himayesinde gerçekleşiyor.

Essen’deki Kültürlerarası Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen fuarda 50 bin dolayında kitap sergilenirken, okuma, konferans, söyleşi ve tiyatro olmak üzere bölgenin 16 kentinde 80 dolayında etkinlik düzenleniyor. 


2005 YILINDA BAŞLADI

2005 yılında Essen Üniversitesi’nde bir öğrenci girişimi olarak başlayan Ruhr Kitap Fuarı, 10. yılında artık Türkiye dışındaki en büyük Türk Edebiyatı festivali olmayı başardı.

Essen Üniversitesi’nde çakılan kıvılcım, kısa süre içinde önce Essen kentine, sonra Ruhr Bölgesine, şimdi de neredeyse Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinin tamamına yayılan bir edebiyat ve kitap şölenine dönüştü.

Hem burada yaşayan Türkiye kökenli yetişkin ve çocuklara Türkçe okumayı sevdirmeyi hem de Türk Edebiyatından Almancaya yapılan çevirilerin sayısını arttırmayı hedefleyen Ruhr Kitap Fuarı, geçen dokuz yıl içerisinde Türk Edebiyatının tanınmış isimlerinin yanı sıra birçok yeni ve iyi edebiyatçıyı da kitap ve edebiyatseverlerle buluşturdu.

Dokuz yılın birikimi ve donanımıyla 10. yılda çok daha görkemli bir programla çıkıyor Ruhr Kitap Fuarı edebiyatseverlerin karşısına. Elbette program kadar bu yıl fuarın gerçekleştirileceği yer de Ruhr Bölgesi’ndeki Türkiye kökenliler için ayrı bir önem teşkil ediyor. Bir çoğumuz madenci ve madenci çocuklarıyız, hatta artık madenci torunları. Bu bağlamda kitap fuarının gerçekleştirileceği ZECHE ZOLLVEREIN hem bir zamanlar Avrupa’nın en büyük maden ocağı hem de UNESCO dünya kültür mirası olmasının yanı sıra fuara gelen/gelecek olan bir çok kitapseverin Almanya’daki geçmişinin de bir parçası. Ruhr Kitap Fuarı için 2014 yılında Almanya’nın en gözde yerlerinden birine taşınmak, fuarın ve festivalin geldiği aşamayı da gösteriyor.


10. yılında zengin bir kitap sergisinin yanı sıra çok sayıda okuma/söyleşi, konser, İstanbul Oyuncak Müzesi sergisi ve çocuk programları içeriyor.

Programda yer alan yazar ve şehirlerin bir kısmı şunlar:

Şehirler: Essen, Dortmund, Duisburg, Bochum, Gelsenkirchen, Mülheim an der Ruhr, Recklinghausen, Moers, Gladbeck, Bergkamen, Düsseldorf, Köln, Bielefeld, Neuss, Münster, Velbert..

Yazarlar: Ayhan Geçgin, Barış Müstecaplıoğlu, Behçet Çelik, Behiç Ak, Buket Uzuner, Büşra Ersanlı, Cem Erciyes, Cengiz Özek, Cezmi Ersöz, Doris Akrap, Ece Temelkuran, Erdoğan Aydın, Feridun Zaimoğlu, Gaye Boralıoğlu, Gonca Özmen, Hasnain Kazım, Hilmi Yavuz, Küçük İskender, Mely Kıyak, Müge İplikçi, Murat Somer, Nermin Yıldırım, Nevzat Çelik, Özlem Gezer, Özlem Topçu, Seray Şahiner, Sunay Akın ve keşfetmeye ve tanımaya değer daha bir çok isim..