Türk sinemasını İtalyan seyircisiyle buluşturan Roma Türk Film Festivali'nin açılışı, dün akşam ünlü Borghese Bahçeleri’ndeki Casa del Cinema’da (Sinema Evi) yapıldı.

İtalya’da yaşayan Yönetmen-Senarist Ferzan Özpetek’in Onursal Başkanı olduğu festival, başrollerinde Meryem Uzerli, Ozan Güven, Bora Akkaş ve Belçim Bilgin'in yer aldığı Ozan Açıktan'ın "Annemin Yarası" filmi ile perdelerini açtı.

SRP İstanbul tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun desteği ile Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin işbirliğinde 2011 yılından bu yana düzenlenerek gelenekselleşen festival, bu yıl sade bir törenle başladı.

“Onur Ödülü” verilmesi planlanan Türk sinemasının usta oyuncusu Şener Şen ile Annemin Yarası’nın oyuncuları ve yönetmeni ve bazı diğer konuklar açılışa katılmadı. 


İstanbul’da Ölenler İçin Saygı Duruşu




Oyuncu Melike İpek Yalova’nın İtalyanca sunduğu gecede, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırılar nedeniyle öncelikle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 


Bir konuşma yapan Ferzan Özpetek, festivalin Başkanı Serap Engin’le 5 yıldır bu etkinliği düzenlediğini hatırlatarak, “Ancak İstanbul’daki korkunç saldırı yaşandığında bu festivali hiç yapmamayı düşündük. Sonra, bize hiçbir şey yaptırmamak isteyen bu barbarlara karşı diz çökmemek için yapmaya karar verdik. Buraya gelmesi gereken Türk oyuncular ve yönetmenlerle konuştuk ve daha sade bir açılış yapmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.


Kendisinin “öfkelenen” bir insan olmadığını dile getiren Özpetek, ancak bu saldırıları gerçekleştirenlerin kendisinde buna sebebiyet verdiklerini belirtti.   

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ise, barbarlara en güzel cevabın kültür-sanatla verilebileceğini ifade etti. Casa Del Cinema Direktörü Giorgio Gosetti de, Türk filmlerini burada İtalyan seyirciyle buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği açılış gecesine, geçen yıl Venedik Film Festivali’nden “Jüri Özel Ödüllü” ile dönen “Abluka” filminin yönetmeni Emin Alper, oyuncu Deniz Çakır, “Annemin Yarası” filminin yapımcısı Zümrüt Arol Bekçe de katıldı.


Özpetek: “Hepimizin büyük acısı var”


Etkinliğe ilişkin Türk gazetecilere açıklama yapan Ferzan Özpetek, şunları söyledi:


“Bu 5. sene, çok hoş giden bir festival. Bu sene yapmak istemedik, iptal etmek istedik. Öyle bir karar aldık. Sonra Türkiye'den gelecek oyuncularla, yönetmenlerle, bakanlıkla hep birlikte düşündük. İtalyanların çok merakla Türk filmlerini izlemek için beklediği bir festival. Böyle bir olayın amacı zaten bize hiçbir şey yaptırmamak, hayatımızı kapatmak. Hepimizin büyük acısı var."


Aklına yaşananlar geldiği için gece sadece 3 saat uyuyabildiğini anlatan Özpetek, bunu kaldırmanın çok zor olduğunu da ekleyerek, bu festivali inat olsun diye yapmadıklarının altını çizdi.


Herkesin içinde çok öfke olduğunu dile getiren Özpetek, “O üzüntü öfkeye, kızgınlığa dönüştü. O yüzden ben ‘yapalım, İtalyanlara filmlerimizi gösterelim’ dedim. Ama uzun bir süre hayatımızda bayramlar olmayacak. Yakında bir bayramımız da geliyor. Şeker bayramı geliyor. Ama bayramlar olmayacak hayatımızda uzun bir süre. Ben öyle görüyorum. Yani her şeyin ölçüsü değişiyor kafamızda. Onu başardılar, ama bize bir şey yaptırtmamayı başaramayacaklar. Hayat devam ediyor, hayat devam edecek de. Bilincimiz hayatını kaybedenlerle" diye sözlerini sürdürdü.


“Festivali bayram havasında kutlayamıyoruz”


Festivali çok buruk bir şekilde açtıklarını belirten Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ise, bu festivalin bir gelenek haline geldiğini ve Türkiye-İtalya kültürel ilişkileri zemininde çok önemli yer edindiğini söyleyerek, “Bunun aynı zamanda bir şölen, bayram havası vardı. Tabii o bayramı kutlayamıyoruz. Ama bu önemli kültürel faaliyeti iki gün önce İstanbul'da gerçekleştirilen barbarlığa bu yönde bir cevap anlamında gerçekleştireceğiz. Bu barbarlığa kültür ve sanat vasıtasıyla cevap vermiş olacağız” diye konuştu.


Bunun, Türk ve İtalyan halklarını birbirlerine yaklaştıran bir etkinlik olduğunun altını çizen Sezgin, İtalyan halkının da bu son olaydan sonra Türkiye ile çok kuvvetli bir dayanışma sergilediğini de kaydetti.


Roma'nın Villa Borghese Bahçeleri’nin içindeki Casa Del Cinema salonlarının ev sahipliği yapacağı festival, 
30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.


Etkinlik boyunca Muhsin Bey, Kalandar Soğuğu, Sarmaşık, Ali Baba ve Yedi Cüceler, Abluka, Sivas ile Baskın: Karabasan filmleri gösterilecek.