Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYB) düzenlediği Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2015 Ödülleri, 10 Haziran akşamı İstanbul Pera Palas'ta düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Ödül verilen yayıncılar arasında gazetecilik ve yayıncılık faaliyetlerinden dolayı yıllardır sürgün hayatı yaşayan Ant Yayınları ile Ant Dergisi'nin kurucuları Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul da bulunuyor.

Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği'nin katkılarıyla düzenlenen törene yayıncılık ve kültür-sanat dünyasından önemli isimler katıldı.

Sürgünde oldukları için törene katılamayan ve ödülleri kendilerinin mücadele arkadaşları Fahri Aral ve Faruk Pekin'e verilen Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul'un ortak mesajı tören salonunda video ile ekrana yansıtıldı.



Özgüden ve Tuğsavul adına ödülleri alan Faruk Pekin ve Fahri Aral (Soldan 3 ve 4 üncü)

Özgüden ve Tuğsavul dışında ödül verilenler: Penguen'in bir kapağında çizdiği figür nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan hapis cezası alan karikatürist Bahadır Baruter, muhalif kitaplarına çok sayıda dava açılan Kırmızı Kedi Yayınları'nın kurucusu Haluk Hepkon, Dost Kitabevi'nin kurucusu Erdal Akalın, Fransız mizah yayımı Charlie Hebdo ve gündemle ilgili yayınladığı pek çok haber ve yazı nedeniyle dava yağmuruna tutulan Cumhuriyet Gazetesi ve internetteki erişim engellemeleri ve kısıtlamalarıyla ilgili tek kaynak olan Engelli Web.

Törende TYB Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu ve Birlik Başkanı Metin Celâl Zeynioğlu'nun yaptığı konuşmalardan sonra Birliğin yıllık olarak yayınladığı Yayınlama Özgürlüğü Raporu 2015 ile ilgili kısa bilgi verildi. Yayıncı Haluk Hepkon ve Cumhuriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar da Türkiye'de yayın hayatına baskıları vurgulayan birer konuşma yaptılar.

Özgüden ve Tuğsavul'un videoyla verilen ortak mesajı




Değerli dostlarımız, yayın dünyamızın değerli temsilcileri,

1971 Darbesi'yle sizlerden ayrı düşüşümüzün 44. yılında Ant Dergisi ve Yayınevi'nin yöneticileri olarak bizleri hatırlamış olduğunuz için sizlere yürekten teşekkür ediyoruz.

Ant üzerine sevgili Fahri Aral ve Faruk Pekin'in gerekenleri söylediğinden eminiz.

Ant, Türkiye'de sosyalist düşüncenin yayılması ve de örgütlenmesi sürecine gerçekten militanca bir uğraşla katkıda bulunmaya çalıştı.

Dergimizin ve kitaplarımızın hazırlanışında sadece düsünce planında değil, aynızamanda estetik planda da Türkiye yayın yaşamına yenilikler getirmeyi görev bildik. Antimuvanlı kurşun kokusu taşıyan tüm yayınlarımızda mürettiplerimizin, baskıcılarımızın ve de ciltçilerimizin katkısıyla tekniğin ve estetiğin sınırlarını zorladık.

Bâbıali sokaklarını kanter içinde arşınlayarak sayfa kalıplarını dizgiciden baskıcıya taşıyan hamal dostlarımızı, dergimizin ve kitaplarımızın dağıtımını tüm tehditlere meydan okuyarak, sıkıyönetim koşullarında dahi sürdüren dağıtımcı dostlarımızı asla unutmuyoruz.

Yayın dünyasındaki kavgamız sadece Ant'la da sınırlı değildi. İlerici yayınevlerinin iktidardan gelen baskılara, dağıtım tekellerine karşı varolabilme kavgası bizim de kavgamızdı.

Bu nedenledir ki, yayınevlerinin örgütsel birlikteliğini sağlamaya katkıda bulunmak için Ant Dergisi'nde 1970 başından itibaren ilerici yayınevlerinin görüşlerini ve istemlerini yansıtan bir röportaj dizisi yayınlamıştık.

Mustafa Kemal Ağaoğlu, Şükran Kurdakul, Ahmet Küflü, Oğuz Akkan, Vedat Günyol, Hasan Erdoğan, Memet Fuat, Cengiz Tuncer, Süleyman Ege, Zülfü Livaneli, Fethi Naci, Bülent Habora, Yusuf Ziya Bahadınlı, Günay Akarsu, Mehmet Harmancı, Zeki Öztürk, Ahmet Öztürk, Bekir Harputlu, Muzaffer Erdost, Remzi İnanç'ın bu ankette yayınlanan görüşleri, Türkiye yayıncılığının darbe öncesi dönemdeki portresini ortaya koyar.

Bu dizinin yayınından hemen sonra yayıncıların örgütsel birliğini sağlamak için ilk girişimleri başlatmıştık, ne yazık ki 1971 Darbesi bunun gerçekleşmesine olanak vermedi.

Bu darbeden 15 yıl sonra, 1985'te, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin kurulmuş olduğunu 3 bin kilometre öteden görmenin bizi ne denli mutlu kıldığını bilemezsiniz.

Bugün diğer değerli meslekdaşlarla birlikte bu iki basın-yayın emekçisini, bizleri de anımsamış olmanız yıllardır uzak düştüğümüz ülkemizden gelen en büyük armağanlardan biri...

Tekrar yürekten teşekkür ediyor, tüm meslekdaşlarımızı başarı dilekleriyle kucaklıyoruz.