Dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden biri olarak gösterilen Alternatif Nobel, İsveç’in Başkenti Stockolm’deki Vasa Müzesi’nde çeşitli ülkelerden yaklaşık 300 kişinin katıldığı törende sahiplerine verildi.

İsveç basınına genişçe yansıyan törende Kıtalararası Boks Müsabakası şampiyonu Kürt kökenli boksör İsmail Özen ve eşi Janina Otto da yer aldı.

Hakkında soruşturma açıldığını ileri sürerek Türkiye’ye gidemeyen Kürt kökenli boksör İsmail Özen, Almanya'nın tanınmış milyarderlerinden Otto Versand markasının sahibi Michael Otto’nun kızı Janina Otto ile Alternatif Nobel törenine katılmanın, kendileri için özel bir anlam ifade ettiğini açıkladı. Aynı gün 36. yaş gününe ayak bastığını belirten İsmail Özen, "Cumhuriyet'in boyun eğmeyen çizgisine verilen Alternatif Nobel ödülü, Türkiye'deki tüm muhalif medyaya verilmiştir" dedi.



Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan Kıtalararası Boks Müsabakası şampiyonu boksör Özen şunları söyledi: " İsveç'in başkenti Stokholm'daki Vasa Müzesi'nde düzenlenen törene eşimle birlikte davetli olmak bizleri gururlandırdı. İnsan hak ve özgürlükler mücadelesi için özel bir anlam ifade eden bu ödül, Türkiye'de OHAL ilan ederek, seçilmiş belediye başkanları, HDP'li vekillerle, gazeteci ve akademisyen demeden demokratik muhalefeti keyfi olarak susturmayı hedefleyen AKP yetkililerini düşündürmelidir. Özgürlüklere sırt dönerek donkişotluk yapmanın ülkeya kaybı ağır olacaktır. Ümidim barış ve kardeşlik ortamının yeniden gündeme alınarak haksızlıklara acilen son verilmesidir."

DOĞRU YAŞAM ÖDÜLÜ KİMLERE VERİLDİ?

Doğru Yaşam Ödülüne bu yıl Cumhuriyet gazetesi ile birlikte Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina, Mısır’da kadın hakları konusunda çalışmalar yürüten Nazra adlı dernek ve kurucusu Mozn Hassan ve ‘Beyaz Kasklılar’ olarak bilinen Suriyeli sivil savunma birimi layık görülerek sahiplerine verildi.