Tabernakul Yayınevi’nin ikinci kez düzenlediği ödül kararı Lyubivoye Rışumovik, Milan Kundera, Tsvetan Vrajiviriski,Venko Andonovski, Goran Stefanovski ve Ferid Muhiç’ten oluşan komisyon tarafından oy birliğiyle onaylandı.

 

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin himayesi altında düzenlenen ödül töreninde Makedon diline tercüme edilen kitaplara  büyük ilgi vardı.


Orhan Pamuk’un “Sessiz Ev” ve “Saf ve Düşünceli Romancı”, Viktor Erofeyev’in de “Akimudi” ve “Rus Güzeli” romanları Tabernakul Yayınevi tarafından Makedoncaya çevrilerek yayınlandı.

Ödül töreninde ilk önce Orhan Pamuk ve Viktor Erofeyev’e yayınevini anımsatan bronz heykel, altın ve para ödülü verildi.

Orhan Pamuk’un hayatı ve eserleri hakkında Prof. Dr. Ferid Muhiç konuştu.

Ödül töreninde konuşan Orhan Pamuk, dünyanın her yerinde kitaplarına büyük ilginin var olduğunu ve ödül gecelerindeki güzelliğin de tek başına odada iğneyle kuyu kazar gibi yazarken dünyada yalnız olmadığınızı, insan kalbinin dünyanın her yerinde birbirine benzer olduğunu görmek olduğunu söyledi. Pamuk, Tarih yükünün, ahlaki buyrukların, güncel siyasetin, zorlukların, tehlikelerin, idelojilerin, utopyaların hayatta önemli olduğunu, fakat bunların ikinci planda olması gerektiğini ifade etti.

 

Orhan Pamuk, Edebiyatın vereceği asıl büyük ödülün insan kalbinin dünyanın her yerinde aynı olduğunu ve insan ruhunun  zenginliğini keşfetmek olduğunu belirterek, bu zenginlikle kendimizi bir kardeş gibi hissetmek, dünyaya ait olmanın zevklerini kesinlikle hissetmek olduğunu söyledi.

 

Pamuk basına verdiği demecinde, Makedonya kültürünün tanık bir kültür olduğunu,Türkiye’de orta okulu bitiren herkesin Makedonya deyince Kemal Atatürk’ün hayatını, Osmanlı geçmişini hatırladığını söyledi. Törende okurlara seslendiğini, burada kitap baskılarının yapıldığını, kitapların sevilmesinden ve yeni baskıların yapılmasından mutlu olduğunu ifade etti.

 

Tören sonunda Orhan Pamuk’a soru sormak isteyen Saşo İvanovskiPolitiko ismindeki gazeteciye moderatör tarafından söz verilmeyince yüksek sesle ( salonda bulunan Makedonya başbakanı Nikola Gruevski’i kastederek) Orhan Pamuk’a yönelik: “Bir diktatörden ödül aldığınızın farkında mısınız? Diktatör bir iktidardan. İktidarı eleştiren 50 gazeteci işsiz kaldı, bir gazeteci de hapistedir. Sayın Pamuk, bu bir diktatörlük hükümetidir. Sizin isminizi kullanarak demokrasinin var olduğunu göstermek istiyorlar, bu demokrasi değildir” dedi.