2009 yılında kansere yenik düşerek aramızdan ayrılan şair Süha Tuğtepe’nin Hannover’deki anması için Türkiye’den gelen, müzisyen Şenol Morgül ve anarşist ruhlu yazar olarak tanımlanan „Nar Taneleri“ kitabının yazarı Sezai Sarıoğlu ile Engin Çelik, Ali Temiz ve Hasan Zeydan’ın katılımıyla, Hamburg’da farklı tarzda bir Nazım akşamı yaşandı.

SARIOĞLU: NAZIM’IN ŞİİRLERİNİ ÖTEKİLEŞTİRDİK

 „Nazım‘ın şiirlerini kendi içinde ötekileştirdik, Nazım Hikmet’in  hep kavga şiirlerini öne çıkarttık. İstediğimiz şiirlerini okuduk, aslında ayrılık şiirleri de en iyi Nazım’dır“ yorumundan sonra,  „Saman Sarı“ şiirini okuyan Sarıoğlu, Nazım Hikmet bizim kutsalımız değil, dedi ve „Nazım’ın içini açalım. Nazım’ı yeniden tanıyalım,  ona olgu olarak bakılmalı, değer ve kıymet olarak, soru ve sorun olarak. Bizim mahallenin çocukları olarak bakılmalı“ ifadesini kullandı.

FAZIL SAY VE GENCO ERKAL’A SANSÜR ELEŞTİRİSİ

Şiirin kalbini atlayamazsın açıklamasından sonra, dünyaca tanınan piyanist Fazıl Say ile tiyatrocu Genco Erkal’ı eleştiren Sarıoğlu, „Fazıl Say‘ın bestelediği Nazım Hikmet Oratoryosunda, Nazım’ın bir şiirini kuşa çevirmişlerdi, istedikleri bölümü almış, diğerini kesmişlerdi. Nazım’a ve şiire en büyük saygısızlık yapılmıştı. Bunu bir gazetedeki yazımda eleştirdim. Bir zaman sonra Fazıl Say bana „sen yazar mısın“ diye bir not ulaştırdı. Ben de ona „yok, köşe taşıyım“ cevabını gönderdim, dedi.

GEZİ, BİZİM MAHALLENİN EDEBİYAT OKUMALARINA BİR ELEŞTİRİDİR


Şarkı tarzındaki şiirleri dinleyicilerle sohbet edercesine okuyan Sarıoğlu, „Sen yenisin galiba, her aklından geçeni, aşkı devrim sanıyorsun galiba” şiirini okuduktan sonra, Gezi direnişine de değindi ve şunları kaydetti. „ Gezi, bizim mahallenin edebiyat okumalarına bir eleştiridir. Nasıl ki Nazım bizleri şiirle, sevgiyle ve kavgayla buluşturduysa, Gezi de bizi yeniden tanışmaya davet etti“ dedi. Gezi bizim mahallenin edebiyat okumalarına bir eleştiridir ve yeni bir gelenektir“ açıklaması yaptı. Geç saatlere kadar Hambuglulara şiir zevki tattırarak, adeta Nazım’ın ülkesine bir akşam yolculuğu yaptırdı.

ŞİİR‘DE YENİ TARZ, HÜSEYİN ERTUĞRUL

İstanbul’da 12 Eylül öncesi mitinglerin bir zamanlar vazgeçilmez ismi  Dev-Genç’li Bülent Uluer’i gibi, Hamburg’daki hemen tüm kültürel etkinliklerde kendine has, otantik şiir okuma tarzıyla tanınan Hüseyin Ertuğrul, seçme Nazım şiirleriyle dinleyicilerin beğenisi kazanarak dakılarca alkışlandı.

KARADENİZ’DE HES‘LERE KARŞI BİR AVUÇ CESUR İNSAN

Sahnedeki çoşku dolu performansıyla akşamın unutulmaz ismi Karadenizli müzisyen Şenol Morgül ise, "Çapulcuyum ben", "Yüce dağlar", "Ha buraya baksana, kaç kişiyiz Recebum, kaç kişiyiz saysana" ve birçok şarkıyı kitleyle birlikte ayakta söyledi. Öte yandan, Rize’deki birçok dere yatağının kurumaya yüz tutmasının hükümetin izlediği yanlış politika sonucu olduğu belirtilerek, HES’lere karşı kısa bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Yöre halkından bir avuç Karadenizli kadının isyanını anlatan „Bir avuç cesur insan belgeseli“ ile eski müftülerden „Yurttaş Kazım“ in Kuran’dan okuduğu ayetlerle cevap vermesi ve „Bunlar bizim cennetimizi, suları kurutarak cehenneme çevirmek istiyorlar“ açıklaması alkışlarla desteklendi. 

Foto:Aysel Özkan