93 yıl önce Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele, 93. Yılında İzmir’de çeşitli etkinliklerle anılacak. Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği ilk olarak Mübadele’nin 93. Yılı anısına “Hasretin iki yakası” konseri düzenleyecek.


Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak Konser, 25 Ocak 2016 Pazartesi günü saat 20.00'da Şef Mehmet Şafak, Sahne Direktörü Evrim Ateşler eşliğinde gerçekleşecek.


Yaşananlarla, hatıralarla, Hasretin iki yakası olmuşuz


Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav, ücretsiz olarak yapılacak konsere tüm mübadil dostlarını davet etti. Yasav, “Mübadele ile insanlık birçok acıyı getiren, telafisi olmayan bir olay yaşadı. Aynı havayı, aynı denizi kullanıyoruz. Yaşananlarla, hatıralarla, Hasretin iki yakası olmuşuz. Konserimizle bu hasreti biraz olsun dindireceğiz.

Tüm İzmirlileri, mübadele göçmeni bir şehirde yaşadıklarını ve kaybolmaya yüz tutan geçmişimizi hatırlamaya davet ediyoruz” dedi.


Mübadele nedir?


Bundan 93 yıl önce; 30 Ocak 1923 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Yunanistan’ın Balkan Savaşına katıldığı tarih olan; 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2 milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.