Mahir Güven'in Fransızca kaleme aldığı 'Older Brother' başlıklı romanının Almancası, 'Zwei Brüder' (İki Kardeş) Türkçesi ise 'Ağabey' ismiyle okurla buluştu

Güven, Fransızca kaleme aldığı "Ağabey" adlı romanıyla üç  kez "Prix Goncourt du Premier Roman" (Goncourt ilk Roman ödülü), Prix Regine-Deforges (Regine-Deforges ödülü) ve Prix Première edebiyat ödülü alarak dikkatleri üzerine çekti.

Ağabey (Big Grother) romanıyla Mahir Güven aynı yıl bu edebiyat ödülüne de ulaşır. Prix Première ödüllerinde ise edebiyat alanında birinciliğe layık görüldü.

Mahir Güven’i başarıya götüren ana ivme ise onun anlatımıyla, siyasi mülteci bir ailenin oğlu olarak topluluğun ona kazandırdığı çatışmalı değerler bütünüdür. Bu değerlerin içerisinde, hiçbir yere ait olmamanın getirdiği kasvet ve sıkıntılar kadar, bu bunaltıcı ortamdan çıkmak için şarj edilmiş muazzam enerji de mevcut. Bu enerji, mevcut toplum insanının çoğu zaman göremediği kırgınlıklardır.

İşte Mahir Güven, bu toplumsal yaralardan biri olan mültecilik konusuna, biriktirdiği ve harmanladığı kültürel bakış açısıyla yaklaşıp 'Ağabey' adlı romanıyla bunu bize aktarıyor.

Fransız basının da romanla ilgili şu tespitleri dikkat çekiyor: “Fransızca kaleme aldığı bu ilk romanı 'Ağabey' ile Mahir Güven, Prix Goncourt du Premier Roman, Prix Régine-Deforges, gibi çok önemli ödülleri kazandı. Kendisi de bir göçmen çocuğu olarak banliyölerde büyüyen yazar, alt sınıf gençliğiyle ilgili genel algıda kemikleşmiş ve sanatsal üretimlerde sürekli kendisini tekrarlayan klişelere karşılık olarak, bu gençlere her türlü insani duygularıyla ve psikolojik derinlikleriyle hakiki kişilikler olarak hayat vermiş. Bunu yaparken banliyölerde üretilmekte olan güncel argoyu çarpıcı şekilde yazıya aktarmasının yanı sıra, yer-yer yüksek edebî Fransızcayla da harmanlayarak oluşturduğu özgün dil, eserin en başarılı unsurlarından biri, hatta adeta başlı başına bir kişilik olarak değerlendiriliyor.”

Roman ise özetle Suriyeli bir baba ve Fransız anneden olma iki erkek kardeşin çarpıcı öyküsünü ele alıyor. Öyküde kendilerini hiçbir yere ait görmeyen bir ailenin varlığıyla Mahir Güven, hikâyenin ilk gongunu vurmuş oluyor. Bu gerçek çarpıcılık, kardeşlerden küçüğün islami terör örgütlerine katılması ile tümden gerilimin zirvesine oturuyor.

Bundan daha fazla spoiler vermeyelim isterseniz, devamı bu ilgiyle okunacak 'Ağabey' romanında.

İnsanlığın ilerlemesi adına üretenlere selam olsun. Mahir Güven'lerin çoğalması dileğiyle.