Bu yıl dokuzuncusu yapılan Hamburg Kürt Film Festivali İŞİD’e karşı savaşan Kürt ve Ezidi kadınları konu alan Güneş’in Kızları ( Girls of the Sun) adlı filmin gösterimi ile başladı.

Başrolünde İranlı sinema sanatçısı ve aktivist Golshifteh Farahani’nin oynadığı , yönetmenliğini Fransız Eva Husson’ın üstlendiği filmin gösterimi sonunda izleyiciler jin, jiyan, azadi sloganları attı.

Ünlü yönetmen Fatih Akın’ın da izlediği film gösterimi sonunda Stüdyo Kino’da gerçekleşen filmin galasında söz alan yönetmen Husson, Suriye ve Irak’tan geçerken İŞİD askerleri tarafından rehin alınan ve kaçmayı başarıp geride kalan esirleri kurtarmak için Ezidi Kürt kadınların, bu rehin alma sürecinde maruz bırakıldığı istismar edilme, zorla alıkonulma, tecavüz gibi haberlerin kendisine film yapmak için esin kaynağı olduğunu belirtti. Cannes Film Festivali’nde de gösterilen Güneşin Kızları en yoğun alkış toplayan filmler arasındaydı.

4 Kasım’a kadar sürecek film festivali Rakka’da İŞİD’e karşı verdiği mücadele sonucunda yaşamını yitiren yapımcı ve yönetmen Mehmet Aksoy’a adandı.

Film gösterimin ardından sanatçı Cemil Koçgiri’nin müzik dinletisinde bulundu.

Festivalin ikinci gününde İtalyan yönetmen Luigi D’Alice’nin ‘Binxet-Rojava’ ve Rojava Film Komünü tarafından hazırlanan ‘Yıkılan Şehirlerin Hikayesi’ adlı film gösterilecek.

Cumartesi günü gösterilecek filmler ise ‘Cumartesi Annelerine’ ithaf edilecek. Kürt Film Festivali kapsamındaki filmler Hamburg’un Sternschanze semtindeki Kino 3001 adlı sinema salonunda gösterime girecek.

Süheyla Kaplan