Kopenhag’da Davids Samling müzesinde “Türkiye’ye Seyahat” adlı sergi ziyarete açıldı. Fotoğrafçı Finn Larsen’in, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yaptığı ziyaret sırasında çektiği resimlerin yer aldığı sergide resim çekilmesine izin veren müze yönetimi, müzeden görüntü alınmasına izin vermedi.

MÜZEDE TÜRKİYE’DEN ÇIKARTILMIŞ ÇOKÇA ESER VAR

Türkiye’den kaçırılmış çok sayıda tarihi eserin bulunduğu müzeden Ecevit hükümeti döneminde bazı eserlerin Türkiye’ye iadesi sağlanmış ancak müzenin özel müze olması ve tarihi eserleri iade zorunluluğu bulunmadığı için çoğu iade edilmemişti.



“TÜRKİYE’DEN ESERLER OLDUĞU İÇİN SERGİME UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNDÜM”

Türkiye’ye seyahat sergisinde, Türk halkının günlük yaşamından ve yapılaşmadan manzaralar yer alıyor. Finn Larsen, ilk kez 1983 yılında Randers şehrinde yaşayan Türkler tarafından Türkiye’ye davet edildiğini ve aradan geçen süre içerisinde yaptığı seyahatlerde çeşitli resimler çektiğini belirterek: “Resimler Türkiye’nin turistik faaliyetlerini değil normal yaşamını anlatıyor. 1988-2013 yılları arasında çekilen resimlerin yer aldığı sergide, günlük yaşamdan kesitler yer alıyor. Davids Samling müzesinde Türkiye’den eserler bulunduğu için sergime uygun olacağını düşündüm, müze yönetimi de bunu kabul etti” dedi.

SERGİ BEĞENİ TOPLUYOR

Müzeyi çocuklarıyla gezen doktor çift Vakur ve Pınar Bor, sergiyi beğendiklerini ve ilginç bulduklarını söylediler. Pınar Bor: “ Müzede Türkiye’den çok tarihi eser var. Türkiye hakkındaki sergiyi görmek için Arhus şehrinden geldik. Serginin ilginç yanı, klasik, turistik yerleri değil de, öz ve öz yapısını göstermesi. Sergide köylerin, kasabaların, değişik renklerin gerçek Türk halkının gösterilmesi güzel olmuş.  20-25 yıllık birikimin eseri” dedi. Vakur Bor da:  “Ben 17 yıldır Danimarka’da yaşıyorum. Anadolu’nun değişik renklerini görünce duygulandım. Gazetede sergiyi okuyunca çocuklarıma da göstermek istedim ve Arhus’dan geldik ziyaret ettik. İlginç ve güzel bir sergi olmuş” dedi. Çocuklar da resimleri izlerken hiç yabancılık çekmediklerini söyledi.