28 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan dünyanın en köklü sinema organizasyonlarından Venedik Film Festivali’nin açılışı, Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron’un uzun bir aradan sonra çektiği 3 boyutlu bilimkurgu filmi ‘Gravity’ ile yapılacak. Başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney’nin paylaştığı film, bir kazanın ardından iki astronotun uzayda yaşadıklarını konu alıyor. Başkanlığını Bernardo Bertolucci’nin yapacağı büyük ödül “Altın Aslan” için ise 20 film yarışacak. Bunlardan 2’si belgesel, biri ise animasyon olarak belirlendi.

Festivalin kapanış filmi, yine 3 boyutlu bir belgesel olan Thierry Ragobert'in yönettiği “Amazonia” ile gerçekleştirilecek. 

TÜRK FİLMİ DE YARIŞMADA

Başrollerinde Ahu Türkpençe, Lale Başar ve Savaş Alp Başar'ın yer aldığı, Yönetmen Deniz Akçay Katıksız'ın ilk uzun metrajlı filmi "Köksüz" de Venedik Film Festivali'nin yan bölümü olan Venice Days’te “Nobody’s Home” adıyla gösterilecek. Babanın kaybının ardından aile bireylerinin yaşadığı dramı anlatan film aynı zamanda “İlk Eser-Geleceğin Aslanı” ödülü için de yarışacak. Ölümle baş etme, anne- kız ilişkisinin irdelendiği filme, 32. İstanbul Film Festivali'nde "Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü" ve "Radikal Gazetesi Halk Ödülü" de verilmişti.

Festival geçmişinde “Geleceğin Aslanı” ödülü alanlar arasında, “Çoğunluk” adlı yapıtıyla Seren Yüce ile “Küf” filmiyle Ali Aydın da yer almıştı.

Belçika’da yaşayan Yönetmen Bülent Öztürk’ün “House With Small Windows” adlı kısa metraj filmi de “Orizzonti (Ufuklar)” bölümü kapsamında gösterilecek.

ADAY FİLMLER

Bu yıl özellikle toplum değerleri nezdinde yaşanan krizin konu edildiği

filmlerin ağırlık bastığı festivalde “Altın Aslan” için yarışacak olan filmler ve yönetmenleri şöyle: 

 

 “The Rooftops” - Merzak Allouache

“L'intrepido” - Gianni Amelio

“Miss Violence” - Alexandros Avranas

“Tracks” – John Curran

“Via Castellana Bandiera” - Emma Dante

“Tom à la ferme” – Xavier Dolan

“Child of God” - James Franco

“Philomena” – Stephen Frears

 “La jalousie” – Philippe Garrel

“The Zero Theorem” - Terry Gilliam

“Ana Arabia” – Amos Gitai

“Under the Skin” – Jonathan Glazer

“David – Joe” – David Gordon Green

“The Police Officer's Wife” – Philip Gröning

“The Wind Rises” – Hayao Miyazaki

“The Unknown Known” – Errol Morris

“Night Moves” – Kelly Reichardt

“Sacro Gra” – Gianfranco Rosi

“Stray Dogs” - Ming-Liang Tsai

“Parkland” – Peter Landesman