İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, diziyi, değerleri yozlaştırmak ve ırkçı bir anlayışa sahip olmakla suçladı.

 

'Ülken için yaşa, aşkın için öl' sloganıyla ekranlarda fragmanı dönen yeni dizinin TRT 1'de yayına gireceğini ifade eden Erbil, Aleviliğe saldırının kültürel boyutlarıyla birlikte Türkiye'de en üst düzeyde devam ettiğini savundu.

 

Erbil yaptığı yazılı açıklamada 'Türk devlet televizyonlarındaki dizi filmler, Aleviliği devletin ve hükümetin kirli oyunlarına alet etmeye devam ediyor. Kurtlar vadisi', 'Kızılelma' vb dizilerde izlenen senaryolarda Alevilerin, derin devlet figuranları gibi gösterilmesi Alevi gençlerini, Aleviliği ve Alevi değerlerini itibarsızlaştırmaktadır.'

 

TV'lerde yayınlanan bu dizilerin, Türkiye'de devletin Aleviler üzerinde oynadığı oyunların bir başka boyutunun olduğunu savunan Erbil şunları söyledi: “Türk Devleti'nin tüm azınlıklar ve halklarla sözde barış sürecine girdiği ama Alevilerin hiçbir hakkını vermediği bu dönemde Alevileri kendi içinde parçalamak yozlaştırmak üzere çalışmalar yürütmektedir. Alevilere de birleşinde gelin öyle hak isteyin demektedir"

 

"Bu tür dizilerin üstelik devletin kanalı olan TRT 1'de yayınlanacak olması Devletin Aleviler üzerinde asimilasyon politikasının devam ettiğini gösteriyor" diyen Erbil şunları söyledi: "Aleviler kendi köklerinden edindikleri bilgi ve marifetle ayakta kaldılar ve örgütlendiler. Bugüne kadar var olan devlet Alevileri yok etmek için bilinen tüm yolları denemiştir. Tüm bunlardan başarılı olamayan devlet bugün Alevilerin insani değerlerini kullanarak devletin kirli teşkilatlarını aklamaya çalışmaktadı"r.

Cemevi Başkanı, “Birkez daha bilinmelidirki Alevilik, ırkçılık milliyetçilik ulusalcılık ayrımcılık gibi kavramlarla yanyana getirilemeyecek ve getirmek isteyen zavallıların çapı binlerce yıllık bu geleneği değiştirmeye yetmeyecektir" dedi.