Danimarka'da çiftlik evi galerisi olarak tanınan Galeri Sögard'daki serginin açılışını Türkiye'nin Kopenhag büyükelçisi Mehmet Dönmez ve Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan yaptı.

 

Raif Yazıcı ordudan emekli olduktan sonra resim yapmaya başladığını ve bugüne kadar İzmir Resim Heykel müzesi ve TBMM olmak üzere 10'un üzerinde şahsi, onlarca da karma sergiye katıldığını belirterek “sergide soyut, modern eserlerimde kadının dünyaya hakimiyeti, özgürlüğü, memleketimden kesintiler, doğaçlamalar yer alıyor. Yağlı boya, Akrilik, renk lekeleri net olan resimlerim, Samsun'un köy yaşamını yansıtan resimler yer alıyor. Orduda 37 yıl subaylık yaptıktan sonra kendimi tamamen resme verdim. Aslında 45 yıldır resim yapıyorum. Daha önce Kültür Bakanlığının düzenlediği yarışmada mansiyon aldı. Bir resmim halen Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında asılı. Meclis başkanlığının düzenlediği yarışmada en çok beğenilen iki resimden biri oldu. Türkiye'de resim sanatına ilgi şehirden, şehre değişiyor. Ankara'da resme ilgi çok büyük. İzmir'de ise sergilere ilgi var ama gelenlerin kendilerinin de resim yaptığını görüyoruz. Yani resim yapmayanların, sanata ilgisi daha az. Buraya kızım yerine gördüğüm Ferihan Panayır'ın daveti üzerine geldim. Değişik bir çiftlik galerisinde eserlerimin sergilenmesinden büyük memnuniyet duydum. Bu Danimarka'ya ilk gelişim, oğlum, gelinim ve torunum ile geldim" dedi.

 

"MADAM F" DANIMARKA DA


Ferihan Panayır, Danimarka'da dünyaya gelip yaşadıktan bir süre sonra İzmir'e taşındığını belirterek "Yıllar sonra sergi için Danimarka'ya gelmek çok güzel. Sırada iki ay sonra Kopenhag'da ardından Dubai ve New York'ta olmak üzere sergilerim olacak. 6 dil biliyorum. Benimle karşılaşanlar öncelikle dil sorunu olmamasından memnunlar. Beni yurt dışında daha çok “Madam F" olarak tanıyorlar. Burası doğup büyüdüğüm topraklar olduğu için benim için çok önemli, bana yapılan teklif üzerine hocamla birlikte sergi açmayı kabul ettik. Ben soyut resim yapıyorum ve o şekilde devam etmek istiyorum. O günkü duygularımı ruh halimi tuvale yansıtıyorum. Tuval benim için bir nevi hatıra defteri" dedi. Büyükelçi Mehmet Dönmez, sanatçılarımız başarılarından dolayı kutlayarak, sergilerini Kopenhag'da da açmaları tavsiyesinde bulundu. Milletvekili Yıldız Akdoğan da, benzeri sanatsal faaliyetlere daha çok yer verilmesinin Türk halkının sanatsal yönünün tanıtılması ve toplumlar arasında diyalog açısından çok önemli olduğunu söyledi.  Sergiyi gezen Danimarkalılar da eserlere hayran kaldıklarını belirterek, Danimarka halkının sanatsever bir toplum olduğunu ve eserlere büyük değer verileceğine inandıklarını söylediler.