İzmir Evrensel Müzik Topluluğu tarafından Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda verilen 'Kış Konseri’ sanatseverlere muhteşem bir müzik ziyafeti sundu.

Şef Şakir Sarıoğlu yönetiminde sahne alan koristler Türk Sanat Müziği’ne ait birbirinden değerli ve güzel eserleri profesyonelleri aratmayacak güzellikte seslendirdi. Girişlerin ücretsiz olduğu konsere sanatsever İzmirliler pandemiye rağmen oldukça ilgi gösterirken, AKM’nin 650 kişilik Yunus Emre Salonu’nun dörtte üçü doldu. Filiz Ece Sarıoğlu’nun koro başkanlığını yaptığı, koro üyelerinden Erman Öcal ile Nilgün Artunç’un da sunumunu üstlendiği konser, müziğe sevdalı isimleri bir araya getirdi. Profesyonel sanatçıları aratmayan tamamen bu işe gönül vermiş çoğu TSK, polis, öğretmen ve işçi emeklileri ile ev hanımlarından oluşan, yaşları 45-84 aralığındaki solist ve koristler ile saz heyeti dinleyenlerden tam not aldı. Yeşilyurt Necati Kültür Merkezi’nde sürdürdükleri ve amatör bir ruhla başladıkları çalışmalarını yaklaşık dört ayda tamamlayarak 25 Ocak Salı gecesi AKM’de sahne alan 29 kişilik amatör sanatçı topluluğu ilk bölümde 17, ikinci bölümde 13 eser olmak üzere toplamda 30 eser seslendirdi. Yaklaşık üç buçuk saat süren ve Türk Sanat Müziği’nin hafızalarda yer ettiği şarkıların başarılıyla icra edildiği konser sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

Şemsigül Jakupova ile Ertur Özkırım’ın ‘Dombra’ parçası izleyenleri coşturdu

SEÇKİN DAVETLİLER

Müzikseverleri Türk Sanat Müziği’nin en güzel eserleriyle buluşturan konsere Zeki Müren’in kadim dostu Göksenin Çakmak, sanatçı Mikrop Hikmet, tiyatro ve dizi oyuncusu İsmet Gülsoy, İzmir Kuvva-yı Milliye Mücahitler Derneği Konak Şubesi Başkanı Birkay Karadavut, Balkan Federasyonu Başkanı Ekrem Selinler, Balkan Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu Başkanı Zafer Güzelkasap, aralarında Hüseyin Güzeltepe ve Yeser Karasu’nun da olduğu çeşitli koroların şefleri ve başkanları, sanatçı Ferit Türkkan, fotoğrafçı Varol Dönmez ile birçok seçkin davetli katıldı.

Şakir Sarıoğlu eşi Filiz Ece Sarıoğlu ile birlikte kendi bestesini seslendirdi

KULAKLARIN PASINI SİLDİLER

Şef Şakir Sarıoğl’nun yönettiği konser hüzzam peşrevi ile başladı. Ardından sırasıyla koronun seslendirdiği ‘Sen Sanki Baharın’ ‘Zaman Var Ki’, ‘Kuşaade Talihim’, ‘Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime’ ve ‘Bilirim Daha Sen Pek Küçüceksin’ adlı hüzzam eserlerle devam eden konser daha ilk beş parçada dinleyenlerin kulaklarının pasını sildi. Konserin ilk bölümü koristlerden Yılmaz İzmirli’nin seslendirdiği Ziya Taşkent’in bestesi ‘Dinmiyor Hiç Bu Akşam Ne Gözyaşım Ne Acım’ eseri ile devam etti. İzmirli’nin ardından sırasıyla Adalet Kuş ‘Talihin Elinde Oyuncak Oldum’, Emin Karaduman ‘Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne Izdırap’, Yasemin Galata ‘Kuş Olup Uçsam’, Mustafa – Gülçin Akar çifti birlikte ‘Ne Bir Çiçek Koparmıştım’, Filiz Anar ‘Ey Bu Bahçelerde Esen Eski Şarkılar’, Hülya Gökçe ‘Sözlerin Bir Deniz Gözlerin Umman’, Resul Ekrem Yılönü ‘Hasreti Yıllara Sor’, Gülen Özkırım ‘Bir Çift Sevdalı Bakışın’ şarkıları ile sahne aldılar. Konser Şef Sakir Sarloğlu’nun ud taksimi hüzzam peşrevinin ardından eşi Filiz Ece Sarıoğlu ile birlikte el ele yorumladığı sözleri Sevgi Çetin’e bestesi de kendisine ait kürdili hicazkar makamındaki ‘Bir Sevda Fırtınası’ adlı eser ile devam etti. Konserin ilk bölümü korunun ‘Kavakta Turna Sesi’ ve ‘Kakülleri Lüle Lüle’ adlı eserleri seslendirmesinin ardından sona erdi.

Jakupova’ya, Birkay Karadavut’a ve Melek Özyurtlu’ya birer plaket verildi.

HAFIZALARDA YER EDEN ŞARKILARI BAŞARIYLA SESLENDİRDİLER

Konserin ikinci bölümü konuk sanatçı Kazakistanlı müzisyen Şemsigül Jakupova’nın sahne almasıyla başladı. Sanatçı seslendireceği parçalara geçmeden önce kısa bir konuşma yaparak, “Hepinizi seviyorum. Sizlere ülkem Kazakistan’dan güzel eserler seslendireceğim Bugün dinleyenler arasında memleketinden gelen misafirler de var. Onun İçin ayrı bir heyecanlıyım. Bu parçayı çok sevdiğim ülkem Kazakistan’a armağan ediyorum.” dedi.

Jakupova Türk dünyasına ait iki parça seslendirdikten sonra koronun solistlerinden Kırım Tatarı Ertur Özkırım sahne aldı. Jakupova’nın çaldığı dombra sazı eşliğinde Kazakistan’ın ünlü parçası ‘Dombra’yı seslendiren Ertur Özkırım ile konuk sanatçı Şemsigül Jakupova izleyicileri performanslarıyla coşturarak, mest etti. Konser solist Kenan Görgülü’nün ‘Beni Ateşlere Salan’ parçasıyla devam etti. Daha sonra sırasıyla Emel Murat ‘Neden Bilmem Bu İbtila’, Filiz Ece Sarıoğlu ’Mehtaba İstanbulum’, Güzide Dinçer ‘Unutmadım Seni Bir An’, Mine Süer ‘Bülbül Âşıkmış Güle Gül Naz Eder Bülbüle‘ Mine Özcan Süer ‘Bülbül Aşıkmış Güle Gül Naz Eder Bülbüle’, Tuncay Koç’ Rüzgâr Söylüyor’, Tuncay Koç ‘Rüzgar Söylüyor’, Kıymet Özden Gülmüş ‘Bu Kadar Yürekten Çağırma Beni’, Elvin Hancıoğlu ‘Geçsin Günler Haftalar’, Dilek Erakman ‘Gel Gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel’ ve koro ‘İzmirlim Şu Güzeller Güzeli Yar Gibi Geldi’ parçalarını seslendirdiler. Konser, ‘100. Yıl Atatürk Marşı’ ile son buldu. Dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatan İzmir Evrensel Müzik Topluluğu, konser sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

SARIOĞLU: KORİSTLERİMİZ PERFORMANSLARIYLA BÜYÜLEDİLER

Koro Şefi Filiz Ece Sarıoğlu yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:

“Koromuz yaklaşık dört aylık çalışmamızın ardından bu gece olağanüstü güzellikte bir konser verdi. İzleyenlerin ne kadar keyifle dinlediklerini görünce koristlerimiz ve orkestramızla ayrı bir gururlandık. Tam bir bütünlük vardı. Zaten koromuzun bir aile ortamı gibi olması için hocamız Şakır Sarıoğlu ile birlikte elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Harika bir ortamımız var ve tüm üyelerimiz birbirinden değerli bizim için. Birçoğunun yaşları olduğu halde performanslarıyla herkesi büyülediler.

Aramızda aile olan üyelerimiz bizler için çok önemli daha farklı renk katıyorlar. Bu konserimiz pandemi döneminden sonraki ilk konserimiz olduğu için hepimizde heyecan biraz daha yoğundu. Uzun yıllardır çok farklı projeler yaptık. Özellikle konulu konserler verdik. Bunlardan bazıları Aşık Veysel Oratoryosu, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Oratoryosu ve Makamların Dansı gibi. Bundan sonraki projemizin adı ise ‘O Yıldızlar Sönmesin’. Bu projede İzmir Fuar gazino gecelerini sahnelemeye çalışacağız.”

EMEKLİLERİMİZ BEN İŞE YARAMIYORUM DÜŞÜNCESİNİ SİLSİNLER

Amaçlarının Evrensel Müzik Topluluğu olan adından da belli olduğu üzere müziğin her dalındaki güzelliğini yansıtmak olduğunu vurgulayan Sarıoğlu, “Özellikle sanat müziğini gelecek nesillere sevdirmek istiyoruz. Emekli olmuş, zamanının tamamen evde geçiren, elini ayağını hayattan çeken yaş almış gençlerimizin ‘ben bir işe yaramıyorum’ düşüncesini silip aslında ne kadar güzel işler başardıklarının farkına vardırıp, her yaşta hayata dair kendilerini mutlu edecek bir şeyler yapabilmelerini görmelerini ve bunların keyfini çıkarmalarını sağlamak için böyle bir sorumluluk üstlendim. Hepsini çok seviyorum. Severek yapılan her işin üstesinden gelineceğinin altını çiziyorum ve tüm müzik sever dostlarımızı koromuza davet ediyorum. Konuk sanatçımız Şemsigül Jakupova’ya, bizleri izlemeye gelen tüm konuklarımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgili eşim Şakir Sarıoğlu’na da bizlere gösterdiği sabırdan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.”

MİKROP H,KMET: NAĞMELER İÇİMİZİ ISITTI

Seyirciler arasında  konseri büyük bir keyifle izleyen  Mikrop Hikmet Lakaplı Hikmet Durmuş, konserde yükselen nağmelerin bu soğuk havada izleyenlerin içini ısıttığını belirterek, "Şakir Sarıoğlu'nun korosuna ve solistlerine güvendiği için bu konserde olmalıyım dedim. Sazların hepsi de birbirinden değerli. Salon da gayet kalabalıktı çok güzeldi. Koroya gelmeyi seviyorum. Çok keyif aldım, sımsıcaktı. Şarkıları buzluğa döktük, içimizi ısıttık. Konser tek kelimeyle keyifli ve hoştu."

Hüseyin Cevahir'i anlatan belgesel: Aşkla Sana Hüseyin Cevahir'i anlatan belgesel: Aşkla Sana

Zeki Müren’in kadim dostu Çakmak konserden büyük keyif aldığını söyledi

ÇAKMAK: HER ZAMAN  ÖZGÜN BİR ŞEYLER YAPIYORLAR 

Zeki Müren’in kadim dostu Göksenin Çakmak da konser ile ilgili düşüncelerini şöyle paylaştı:

"Konseri çok beğendim. Zaten oldum olası bu koronun programlarını, konserlerini kaçırmıyorum. Her zaman orijinal ve özgün bir şeyler yapıyorlar. Gereğinde tiyatro, gereğinde halk oyunları ile karışık sahneleri var. Yapılmayanı yaptıkları için gerçekten takdir ediyorum. Bugün de her iki bölümden de büyük keyif aldım. Başarılarının devamını diliyor, hepsini kutluyorum."
KONSER BÜYÜK KEYİF VERDİ

Konserin gerçekleşeceği salonun tutulmasına katkı veren İzmir Kuvva-yı Milliye Mücahitler Derneği Konak Şubesi Başkanı Birkay Karadavut’a davet edildiği kürsüde şu açıklamaları yaptı: 

"Tarihimizden aldığımız misyon ve vizyonumuz atalarımıza ve vatanımıza hizmet. Gazi Mustafa Kemal'in dediği gibi 'Bir milleti yaşatmak için bir takım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Bu duygu ve düşüncelerle İzmir Evrensel Müzik Topluluğu'nun konserine katkı vermekten mutluyuz. İlginin yoğun olduğu konser hepimize büyük keyif verdi."

Konser ayrıca Koro Başkanı Filiz Ece Sarıoğlu tarafından konuk sanatçı Şemsigül Jakupova’ya, salon tahsisindeki katkıları nedeniyle İzmir Kuvvva-yı Milliye Mücahitleri Derneği Başkanı Birkay Karadavut’a ve konserlerin müdavim seyircisi Melek Özyurtlu’ya birer plaket verildi.

Fulya OMAÇ / İZMİR