Cemevi salonunda düzenlenen muhabbet akşamı dernek yöneticisi Cansel Kaplan‘ın konukları selamlaması ve Dertli Divani'nin kısa biyografisini okumasıyla başladı.

Hamm‘daki Muhabbet buluşmasına Hamm AKM Cemevi Başkanı Mehmet Akbaba, dernek yönetimi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan dede, Marl, Bergkamen, Hakbir Cemevi yöneticileriyle birlikte 150 ye yakın dernek üyesi katıldı.

Program kapsamında Dertli Divani Alevi öğretisinde Saz‘ın önemi, deyişlerden, Şah-ı Merdan Ali'ye yüklenen anlamdan ve cenaze erkanlarında saz çalınması gibi konulara değindi. Alevi-Bektaşilik kültürü ile ilgili çeşitli kavramlarda bilgilendirme yapan Dertli Divani, sazı ile deyişler söyledi. Dertli Divani‘ye sanatçılar Onur Kocamaz ve Murtaza Salper sazları ve nefesleriyle eşlik ettiler.

Saz kutsal bir enstrümandır

Dertli Divani, Hamm‘daki Muhabbette‚ ‘‘Bağlama bizim kültürümüzde telli Kuran'dır. Göğsü peygamber ağacından, kılıfı Ali bezindendir. Bağlamanın sapı gibi insanın da doğru, düz olması lazım. Saz gibi sarı turnalar da kültürümüzde önemli bir yere sahiptirler. Bu güzel kuşlar da bağlama gibi bizi alır uzaklara götürür, rahatlatır, dinlendirirler. Saz‘da 3. perde Şah perdesi, 7. perde ise Niyaz perdesidir.‘‘ dedi.

Duisburg: 'Grup Yorum'a özgürlük' konserine yoğun ilgi Duisburg: 'Grup Yorum'a özgürlük' konserine yoğun ilgi

Bu muhabbet sonrası Dertli Divani ve sanatçı arkadaşları ilk bölümde Aşık Veli, Sadık Baba ve Nesimi‘den değişlere nefes verdiler ve yorumladılar.

Metropalla Göç ile Muhabbet kültürü bitti

Cafer Kaplan dedenin‘de kendi birikimlerini paylaştığı Muhabbet akşamında Cafer dede ‘‘Köyden kırsala geçilince metropollerdeki telaşlı yaşam bu önemli geleneğimizi yok etmiştir. Bu çok üzücü bir durumdur. Küçüklüğümüzde o candan muhabbetleri ve kültürümüzün Pirlerini çok özlüyoruz. Bu muhabbeti bu akşam Hamm‘daki Cemevi'mizde bizlere yaşatan Dertli babaya ve her iki değerli sanatçımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Birlikte yenilen Lokma arasından sonra Muhabbetin final bölümünde ise Aşık Daimi'yi üstadım diyerek anan Dertli Divani, önce Alevilerin en önemli Ozanlarından Daimi, Muhlis Akarsu ve Ali Cemali‘den nefesler okudu daha sonrada kendisinin "Serçeşme" gibi çok beğenilen eserlerini yorumladı.

Muhabbet dünyamızı güzelleştirdi

Çalıp okunan deyişlerin manalarını bu gibi muhabbetler-sohbetler sayesinde tam olarak öğrendiklerini söyleyen izleyiciler, "Okunan deyişlerin yorumlarını dinleyip öğrenmek bizi çok mutlu ediyor ve bizi öğretimizi tam öğrenme konusunda fazla bilgi sahibi ediyor, bilgilerimizi tazeliyor, olgunluğa götürüyor. Böylece bizler inancımıza daha fazla sahip çıktığımız gibi aramızda bağlama, saz öğrenmeye daha fazla ilgi artıyor ve kendimizi geliştiriyoruz" dediler.
Mehmet TANLI