Ali Akdemir

ANTALYA'DA ENGELLİLER OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ

Antalya Işıklar’da Büyükşehir Belediyesinin önünde toplanan, Engelli dernek üyeleri ve engelli dostları rengarenk görüntüler oluşturarak bayrak ve flamaları ile yürüyüşe geçtiler. Hamburg El Ele Derneği"nin yönetici, üyeleri ve engelli çocuklardan oluşan müzik grubuyla, Almanya‘dan gelerek  katılım sunduğu festivalde, çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaşın katıldığı gözlendi. VosTalya 07, Atam motorsiklet grubu, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesinin destekleri engellilere güç verdi. Arabalar, motorlarla desteklenen ve şehir içinde atılan turun ardından Antalya ışıklar Atatürk  kapalı spor salonundaki kültürel etkinliğe geçildi.


Sevgi Engel Tanımaz


Kültürel etkinlik, Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin himayesinde, Yaşam Akademi Derneği, Ziçev  Antalya ( Zihinsel Engelliler Vakfi ), VosTalya 07 tarafından organize edildi. Hamburg El Ele Derneği'nin de aktif destek sunduğu festival etkinliğinin  sunumunu  engelli annesi Nihan Kırdım yaptı. Festivalin açılış konuşmasını, Feridun Mete‘nin yapmasının ardından, engelliler haftasına önemli bir destek veren Antalya Valisi Sebahattin Öztürk bir konuşma yaparak, katılımcıları engelliler konusunda duyarlı olmaya davet etti.


Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı, M. Bilal Arık bir konuşma yaparak, Fakülte olarak, engelliler ile ilgili projelerde gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Bu bağlamda,
 Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Akdeniz İletişim Derneği ve Yaşam Akademi Derneği “Yol Arkadaşlarımız” projesini hayata geçireceklerini anlattı. 11 Aralık 2013 günü imzalanan protokol ile resmiyet kazanan proje kapsamında, Yaşam Akademi Derneği ve Lokomotif Band Grubu’nun tanıtım ve iletişim faaliyetlerine katkı sağlamak hedefleniyor. Engelli ve otistik çocuklardan kurulu Lokomotif Band Ritm Grubu’nun belgeseli, tanıtım filmi, kurumsal kimlik çalışmaları, promosyonel ürünleri, tanıtım dergisi, internet sitesi ve radyo programlarının yapılmasının hedeflendiği projeyi  mayıs ayınin sonunda tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.


HAMBURG'DAN 20 KİŞİLİK GRUP ANTALYA'DA SAHNEDE


Daha sonra Hamburg’dan gelen el ele derneğinden 20 kişilik grup sahneye çıktı. Derneğin kurucularından ve 3 dönem derneğin başkanlığını yapan, Ali Akdemir festivalde günün önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Akdemir Konuşmasında „ Dünyanın her yerinde engelliler, engelli aileleri ve engelli dostları büyük bir ailenin parçası gibidirler, bizlerde bu duygular içersinde burada bulunan konukları en sıcak dayanışma duygulari ile selamlıyor, bu ailenin bir parçası olmaktan duyduğumuz onuru sevinci dile getiriyoruz „ dedi. Daha sonra festival için emek ve katkılarından dolayı organizeyi gerçekleştiren, Yaşam Akademi Derneği başkanı, Feridun Mete’ye, Ziçev Antalya şube müdiresi, Şelale Öncül’e, VosTalya 07 adına başkan Zeki Kavlak’a ve organizenin her aşamasında yer alan ve ele ele derneğinin Antalya'da bulunduğu süreçte gezi rehberliğini yapan, Gönül Çakır’a birer teşekkür şilti verildi.

El Ele Derneğinin çiceği burnunda yeni başkanı, Şenol Kaplan’ın misafirleri selamlayan konuşma yapmasının ardından, derneğinin korosu ve folklor grubunda yer alan, Can Gül
şan, Zeyno, Onur Kaplan, Doğan Keçeci ve Fulden Koç sahne alarak mini bir konser ve folklor gösterisi sundular. Özellikle Can Gülşan’ın seslendirdiği  „ Akdeniz Akşamları „ ve Zeyno'nun seslendirdiği  „ Hepimiz Kardeşiz „ parçaları izleyicilerden büyük bir alkış aldı. El ele derneğinin çocuklardan oluşan korosunu sahneye hazırlayan derneğin üyesi ve sanat yönetmeni Ümit Yücel’in çocuklarla seslendirdiği halay parçasına salonda bulunanlar sahneye inerek, hep beraber halay çekerek eşlik ettiler. Dernek yönetim kurulundan , Cemile Cağıl, Pakize Havuç, İlknur Demir ve üyelerden Fatma Yavuz, Mevlüt Aydın, Sevgi Ünver, Osman Soycan, aynı zamanda Kütahya TSD şubesi başkanı Hatice Akar’ın hazır bulunduğu grup etkinliğe renk kattılar. Sanatçı Gökhan Tepe’de festivali ziyaret ederek, mini bir konser verdi.

Çocukların adeta bir sevgi yumağı oluşturarak izlediği konserde, tekerlekli sandalyede oturan sevimli minik, Emirhan’da  sanatçının mikrofonunu tutarak Tepe’ye destek verdi. Antalya tekerlekli sandalye basketbol takımının kısa bir basketbol show sunduğu gösteri ilgiyle izlendi. Ankara Ziçev Tiyatro grubunun müzikal tiyatro gösterisinin ardından sahneye çıkan,  Lokomotif Band Grubu muhteşem bir ritim konseri  vererek  kapalı spor salonunu adeta  yerinden oynattılar. Engelli çocuklardan oluşan, dans, ritm ve müzik grubu gösterdikleri olağanüstü performans ile izleyenlerden tam not aldılar.  Büyük bir övgü alan gösteride, engelli çocuklarımız, istenirse, öğretilirse, eğitilirse neler yapabileceklerini en güzel biçimiyle gösterdiler.

 Engelliler haftası kapsamında, ertesi gün Antalya Tekerlekli sandalye basket takımı ile Yalova tekerlekli basket sandalye takımı arasında oynanan müsabaka  kıran kırana geçti. Hamburg el ele dernegi üyeleri ve yöneticilerininde izledigi maçı, 7 farkla kazanan taraf Antalya oldu. Engelliler haftasının son etkinliği ise, Antalya Kent Ormanında gerçekleşen piknik etkinliğiydi.  Antalya Büyükşehir belediyesinin düzenlediği piknik etkinliğinde engelliler ve engelli aileleri gönüllerince doyasıya eğlendiler. Büyükşehir belediye başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel’in duygusal bir konuşma yaptığı piknik etkinliğinde çocuklara değişik oyuncaklar hediye edildi. Engelliler ve  ailelerine etli pilav, meyva, tatlıdan oluşan yemek ikram edildiği gün sonunda, herkes yorgun ama mutluydu. Pikniğe katılan çocukların gözlerinden sevinç uzaklardan okunmaktaydı.


Hamburg El Ele Derneği'nden gelen konuklar, Antalya Kepez’de bulunan İşitme Engelliler ilk ve orta öğretim yatılı okulunda misafir edildiler. Yatılı okulda engelli çocuklarla içice vakit geçirmekten keyif alan dernek üyelerine, 4 gün boyunca büyükşehir belediyesince  otobüs tahsis edilerek, kendilerinin Antalyanın önemli merkezleri olmak üzere, başta Akvaryum, Mini City ve liman gezilerine katılımları sağlandı. Hamburg el ele derneği üyelerine Antalyada kaldıkları sürece Yaşam Akademi Derneği yöneticelerinden, Gönül Çakır eşlik etti…