Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, sanatçının hayatını anlattığı iddiasıyla çekilen mevcut film girişimlerine dair dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Ahmet Kaya’nın Malatya’dan Paris’e uzanan hayat hikayesini sinemaya taşıyacağı belirtilen ve adının ‘İki Gözüm Ahmet’ olduğu açıklanan filme ilişkin Kaya’nın Eşi Gülten Kaya, avukatları ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Geçen aylarda basında ve sosyal medyada Ahmet Kaya’nın hayatını konu eden bir film yapılacağına dair söylentiler sanatçının hayranları ve sinemaseverler açısından heyecanla karşılandı. Sonrasında Kaya’nın ailesi yaptığı yazılı açıklama ile birlikte bu tür girişimlere kesinlikle izin verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama sonrasında projeye yönelik heyecan yerini tartışmalara bıraktı. Ailenin filmin çekilmesine dair hiçbir rızası olmamasına rağmen, filmin çekileceğine dair haberlerin devam etmesi üzerine “bilgi kirliliğini ortadan kaldırma maksadıyla” Kaya ailesi ve avukatları bugün Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda konuya dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

"BAZI KİFAYETSİZ MUHTERİSLERİN..."

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya mevcut film girişimlerini sert bir dille eleştirdi.

“Ahmet Kaya ile hayatında ne fiilen ne de düşünsel olarak tek bir kez dahi yan yana gelmemiş ve daha da önemlisi onun hakkında en ufak bir fikri dahi bulunmayan bazı kifayetsiz muhterislerin Ahmet Kaya’nın aziz hatırasını pervasızca incitmelerine ve talan etmelerine, onu özleyen, öğrenmek isteyen, ya da onunla ilgili yeni bir şeyler izlemeyi veya dinlemeyi arzu eden milyonlarca hayranını istismar etmelerine, yanıltmalarına, hayal kırıklığına uğratmalarına daha fazla seyirci kalamazdık” diyen Gülten Kaya, bahsi geçen film girişiminde Ahmet Kaya’nın eserlerine ve gerçek hayat hikâyesine yer verilmediğini belirtirken benzer “film” ya da “filmleri” yapmaya çalışanların “sanat hırsızları” olduğunu söyledi.

"ESERLERİNDEN SOYUTLANMIŞ BİR ANLATI YAPILAMAZ"

Açıklamanın devamında Ahmet Kaya’nın hayatının birebir yansıtılmayacağının filmi çekenler tarafında da belirtilmesine rağmen istismar olarak tanımladığı bu girişimin belirli çevrelerce maharet olarak sayılmasının ahlak yoksunluğu olduğunu söyleyen Kaya, Ahmet Kaya’yı kamusal bir figür hâline getiren şeyin eserleri olduğunu belirterek onun eserlerinden soyutlanmış bir anlatının yapılamayacağını vurguladı.

İlerleyen zamanlarda Ahmet Kaya’nın hayatının anlatılacağı bir filmin çekilebileceğini ancak bu filmin Ahmet Kaya’nın eserlerine de yer vermesi ve gerçek hayatını yansıtması gerektiğini de belirten Kaya, mevcut girişimlerin önüne geçmek için yasal bütün hazırlıkların yapıldığını, Gam Müzik ve kendisinden gelmeyen bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.