Hülay Hasan- Frankfurt



Bilindiği üzerine ağaç kültürü dünyanın her yerinde vardır. Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya'da ise buna bağlı olarak kendine has bir  dilek ağacı kültürü oluşmuştur.  Dilek Ağacı çevresine çok dilli müzik yapmasıyla kısa zamanda tanınmış vazgeçilmez müzik grupları arasına girmiştir. Müziğinde Kürtçe, Türkçe Lazca, Ermenice, Arapça şarkılar yer yer öne çıkmaktadır. Grup Üyeleri kendilerini "Dilimizin döndüğünce bütün halkların müziğini yapıyoruz." diyerek ifade etmektedirler.
Hülay Hasan :Çok yönlü müzik yapıyorsunuz. Dinleyicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?
Dilek Ağacı :Aslında dinleyicilerin taleplerini dile getirmeye çalışıyoruz.Biz onların taleplerine sadece karşılık veriyoruz.
Hülay Hasan : Dinleyiciler neden sizi tercih etmeli, yani Frankfurt civarında şarkı dinlemek isteyen seyirciler neden "Dilek Ağacı" grubunu dinlemeye Güneş Tiyatrosu'na mi gelmeliler ?
Dilek Ağacı : Bu soruya cevap vermeden önce şunu söyleyelim. Çok dilli kültürler arasındaki barışı, saygıyı, hoşgörüyü kabul ederek, başka kültürlerle birlikte yaşamayı yapabilmeliyiz diye düşünüyoruz. Bunu yapabilmek, bu şarkıları biraraya gelip,tek yürek olarak beraber dinleyebilmek beraberinde barış kültürünü de getiriyor. Şarkıların insanları ortaklaştırdığı bir nokta olarak görebiliriz. Gönüllerinden barış geçenler,savaşa karşı çıkarak emekten yana olanlar Dilek Ağacı'mızı dinlemeye gelebilirler.
Hülay Hasan : Zazaca Türkçe Kürtçe gibi birçok dilde şarkılar söylüyorsunuz. Anadolu müziğini yansıtıyorsunuz. Konserlerde aldığınız tepkiler nasıldır.?
Dilek Ağacı : Konserlerde hangi dili eksik çalsak tepki alıyoruz. Eksik olan taraf feryatta bulunuyor. Arka arka Türkçe veya Kürtçe parça çaldığımızda dinleyicilerimiz bu kez de "Zazaca çalar mısınız" diyorlar. Bu konularda tabii normaldir. Biz burada hepsinin sesi olmaya çalışıyoruz.
Ve kimseyi gözardı etmiyoruz. Bizim için hepsi eşittir.
Hülay Hasan : Kırmızıgül sahnede  olacak mı?
Dilek Ağacı :Bugün değil.

Hülay Hasan : Repertauarınızı hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?
Dilek Ağacı : Genelde kendi beğendimiz parçaları, klasikleşmiş parçaları, daha çok sanatsal ve içerik anlamında bir bütünlük olan parçaları seçiyoruz.
Dilek Ağacı birçok kültürle geçmiş ve geleceği birbirine bağlayan bir ağaç olduğu için, geçmişi unutmuyor ve geçmişteki ozanlarımızdan da söylüyor ve çalıyoruz.
Hülay Hasan : Dilek Ağacı grubu olarak, sizi izleyen,dinleyen seyircilerimize ve okurlarımıza vermek istediğiniz mesaj var mı?
Dilek Ağacı : Şarkı dinlesinler. Ama şarkıyı sadece müzik olarak değil de, sözlerin ne anlattığınıda anlasınlar. O zaman şarkıların ne kadar değerli ve ne kadar usta insanların elinden ve  dilinden çıktığını ve nasıl bir felsefeyle kavrulduğunu göreceklerdir. Hepsinin bir hikayesi var.

Hülay Hasan : Söylemek istediğiniz başka birşey var mı.?

Dilek Ağacı : Müzikseverlerin destek ve dayanışmasi olmadan müzisyenlerin kalıcı eserlere imza atması kolay değildir.Bunu hergün yaşayarak görmekteyiz. Özgür arkadaşımızın yakın dönemde çıkacak bir albümü var. Umarım başarılı bir albüm çalışması olur. Albümün ismi "ilk nefes"