Frankfurt Film Festivali'nin açılış gününde Ayla’nın yapımcıları yuhalatıldı. 

Geçen yıl da skandallara sahne olan Frankfurt Türk Film Festivali yine olay oldu.

Film festivalinin ilk gününde binlerce kişi böyle “Ayla” isimli filmi bekledi. Yerine Kürtçe film geldi.

Frankfurt'taki festival yöneticileri, Ayla'nın yapımcısı ile anlaşmadan “Açılış filmi” diye binlerce kişiyi topladı.

Ardından da, hiç haberleri yokmuş gibi, “Yapımcı son dakikada vaz geçti. Biraz önce öğrendik. Ayla'yı izleyemeyeceksiniz” açıklaması yapıldı. Bunun üzerine salonun yarısı boşaldı ve Ayla filmi yapımcılarına büyük tepki oluştu. Ayla'nın yerine Antalya Film Festivali’nde en iyi film ödülü alan İngilizce altyazılı “Babamın kanatları” adlı filmi izletildi.

Ayla filminin adıyla, baloya 100 Euro'ya bilet satıldı ve 300'den fazla davetli parasını ödeyip girdi.

Ayla filminin adıyla, baloya 100 Euro'ya bilet satıldı ve 300'den fazla davetli parasını ödeyip girdi.

İŞTE SKANDALLAR ZİNCİRİ

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre geçen yıl da, “Zülfü Livaneli'ye ödül vereceğiz” diye yola çıkan aynı festivalin yöneticilerinin, Livaneli'ye haber bile vermediği ortaya çıkmıştı. 27 Kasım'da başlayan Film Festivali için “Ayla'lı açılış” davetiyeleri gönderildi. Yetmezmiş gibi, bazı gazetelere ilave bile verdirildi.

Son ana kadar açılış filminin “Ayla ile olacağı” vurgulandı ve 26 Kasım akşamı, Frankfurt'taki Zoo Palast'ta yapılan baloya geniş katılım sağlandı. Buraya 300'den fazla kişi 100'er Euro ödeyerek girdi. Sponsorların yaptığı ödemeler ise hariçti.

Frankfurt'taki festival yöneticileri, Ayla'nın yapımcısı ile anlaşmadan “Açılış filmi” diye binlerce kişiyi topladı.

Film festivalinin ilk gününde binlerce kişi böyle “Ayla” isimli filmi bekledi. 

DAVETLİLER, SPONSORLAR VE BASIN YANILTILDI İDDİASI

Başta sponsorlar olmak üzere, davetliler, basın ve bilet alıp gelenler yanıltılırken, ikinci skandal 27 Kasım akşamı yaşandı.

Saat 18.30'da başlayan gala'da, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, “Biraz sonra hep birlikte Ayla isimli filmi izleyeceğiz. Türkiye'nin gururu olan ve Türkiye adına Oscar'a aday gösterilen filmi ben de sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Ardından sahneye çıkan Frankfurt Film Festivali yöneticisi Hüseyin Sıtkı, “Maalesef biraz önce aldığım habere göre, Ayla filminin gösterilmesini istemiyorlar. Yapımcılar filmi geri çekti. Son dakikada bu haberi alınca ben de şok oldum” dedi.

ayla-baskonsoos-ortada

Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı (ortada)

BİR DE FİLMİ YUHALATTI

Bunun üzerine salondan protestolar yükseldi. Bazıları yuhaladı, bazıları alkışlı tepki verdi. Ardından salonun 3'te biri boşaldı. Sonra ingilizce altyazılı “Babamın kanatları” isimli film başladı. Kalanların yarısı da film başlayınca salonu terk etti.

Krizin ayrıntılarını bimeyen Ayla filminin yapımcıları, "Ayla filmimizin Frankfurt Türk Filmleri Festivali’nin açılış değil kapanış filmi olması yönündeki arzumuzu; sebepleriyle birlikte; festival komitesine ilettik. Ancak komite, filmimizi festivalin açılış filmi olarak göstermekte ısrar etmişlerdir. Ayla, 7 Aralık’ta Avrupa ve Asya’da gösterime girecektir. Filmimizin haklarını korumak ve gişesine zarar vermemek adına yurtdışı distribütörümüzle birlikte verdiğimiz ve Frankfurt Türk Filmleri Festivali yetkililerine ilettiğimiz duruma anlayış gösterilmemiş, kamuoyunda olumsuz algı yaratılmıştır. Festivalde Ayla’yı izlemeye giden seyircileri de mağdur etmişlerdir. Bizlerin dışında gelişen bu durum için izleyicilerimizden özür dileriz. Bütün festival yöneticileri filmimizi göstermek istiyorlar bunu anlıyor kendilerinin de bizi anlamalarını rica ediyoruz. Yoğun bir vizyon ve halkla ilişkiler (PR) dönemi içerisindeyiz. Bu nedenle yayın, halkla ilişkiler ve vizyon stratejilerimize saygı duyulmasını rica ederiz." açıklamasında bulundu.