Alphan Eşeli’nin ilk filmi olan, bu yılki Montreal Uluslararası Film Festivali’nde Fipresci Ödülü ve Golden Zenith Ödülü’nü kazanan, Haifa Uluslararası Film Festivali’nde de Golden Anchor Yarışması’na seçilen “Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’”, British Film Institute (İngiliz Film Enstitüsü) tarafından 9-20 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen 57. BFI Londra Film Festivali’nde yönetmenlerin ilk filmlerinin yarıştığı ‘Sutherland Throphy’ ödülüne aday oldu.

Film, 57. Londra Film Festivali kapsamında 19 Ekim 2013 Cumartesi günü saat 15:15’te Vue 7 Leicester Square Sineması’nda ve 20 Ekim 2013 Pazar günü saat 18:30’da Renoir Bloomsbury Sineması’nda gösterilecek.

 

‘Sutherland Throphy’ Ödülü

 

1958’de ilk kez Yasujirō Ozu’nun ‘Tokyo Story’ adlı filmine verilen ‘Sutherland Throphy’ ödülü; dünya sinemasının gelecek vadeden isimlerini izleyiciye tanıtıyor. Ödülü kazanan ilk Türk yönetmen, ‘Sürü’ filmiyle Yılmaz Güney olmuştu. Bu ödülü Michelangelo Antonioni, Alain Resnais, Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci ve Robert Bresson gibi Avrupa sinemasının dünyaca ünlü sanat filmi ustaları da kazandı.  Sinema dünyasının önemli filmlerinin yarıştığı ödülün 2012’deki sahibi ‘Beasts Of The Southern Wild’ filmi, 85. Oscar Ödülleri’ne dört dalda aday gösterildi.

 

Bu yılki Festivalde ‘Sutherland Throphy’ ödülü için yarışan diğer filmler şunlar: “B For Boy”, “Hide Your Smiling Faces”, “Ilo Ilo”, “Kill Your Darlings”, “Luton”, “Salvo”, “Sarah Prefers to Run”, “Sixteen”, “Trap Street”, “Wounded” ve “Youth”.

 

“Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’ Filmi

 

Böcek Yapım, Mars Entertainment Group ve Bubi Film ortak yapımı olan “Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’”, Sarıkamış Harekatı’nın acı sonuçlarını farklı bir açıdan izleyiciye aktaran; insanın kararlılık, hayata bağlılık ve güçlü olmak duyguları üzerine yoğunlaşan bir film. Çekimleri, 2012 yılının kış aylarında Sivas-Divriği’de 35 günde tamamlanan Eve Dönüş “Sarıkamış 1915”, bölgede havanın zaman zaman -20°C’ye düşmesi sonucu, filmin içeriğine paralel olarak, oldukça zor şartlar altında gerçekleşti. Çekimlerde gerçek mekanların kullanılması ve arka fonda yer alan karla kaplı vahşi doğadan çarpıcı görüntüler, filmi aynı zamanda görsel açıdan da güçlü bir film haline getiriyor. Filmin izleyici üzerinde bıraktığı yoğun etkiyi destekleyen sürükleyici müzikler, daha önce ünlü yönetmen Béla Tarr ile “The Turin House” ve “Werckmeister Harmonies” gibi filmlerde çalışan Macar müzisyen Mihaly Vig tarafından bestelendi.

 

Yönetmen Alphan Eşeli, Yapımcı Oğuz Peri, Senaryo Serdar Tantekin – Alphan Eşeli, Görüntü Yönetmeni Hayk Kirakosyan R.G.C. Kurgu Ömer Özyılmazel, Müzik Mihaly Vig Yardımcı Yönetmen Simin Sinkil, Sanat Yönetmeni Tural Polat, Genel Koordinatör Pelin Ekinci Kaya, Uygulayıcı Yapımcı Emrah Gamsızoğlu (Gaya Film) Kostüm Tasarımı Gülümser Gürtunca, Makyaj Ahsen Gülkaya – Dilek Zengin, Yapım Sorumlusu Onur Çakır Ses Tasarımı Burak Topalakçı, Ses Okan Selçuk.

 

Yönetmenin Özgeçmişi

Alphan Eşeli 1973 yılında Ankara’da doğdu. New York Institute of Technology’de sinema üzerine yüksek lisansını tamamladı. Mezuniyetinin ardından birçok reklam filmine ve müzik klibine imza attı. Aynı zamanda fotoğrafçılık da yapan Alphan Eşeli, 2009 yılında Demet Müftüoğlu Eşeli ile birlikte kurduğu ISTANBUL’74’ün düzenlediği Türkiye’nin dünya çapında büyük ses getiren ‘İstanbul Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali’nin yaratıcılarından biri. 2013 yılında vizyona giren “Eve Dönüş ‘Sarıkamış 1915’” Eşeli’nin ilk uzun metrajlı filmi.