Ufuk Güldü yönetimindeki Tiyatro 28’in davetlisi olarak Berlin’e giden dernek üyeleri ve oyuncular, Berlin’de engelli ve ailelerinin sosyal izolasyonu ve dışlanmalarına karşı çalışmalar yapan İnterAktif Derneği üyeleriyle de tanışma fırsatı buldular.



Tiyatro Yönetmeni Coşkun Üresin’in yönetiminde sergilenen iki bölümlük oyun, Berlinli seyirciler tarafından ayakta alkışlanırken İnterAktif Derneği’nden bazı üyelerin sahneye çıkarak oyunculara sarılması, salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu.



Bu tür etkinliklerin toplum yaşamına katılım ve özgüvenin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Engelsiz Diyalog Kültür ve Sanat Derneği kurucu Başkanı İsmail Bıçkıcı, „5 yıllık çalışma sürecimizde adeta bir aile olduk ve şimdi özverili çalışmalarımızın meyvesini topluyor, Hamburg sınırlarına taşıyoruz. Almanya’daki ilk Türkiye kökenli engelli tiyatro grubu olarak örnek teşkil etmenin de gururunu yaşıyoruz“ şeklinde konuştu.

TİYATRO, DİSİPLİN VE ÖZGÜVENİ GELİŞTİRİYOR



Tiyatro çalışmalarıyla sadece sanat yapmadıklarının altını çizen derneğin ikinci başkanı Üresin ise, „Tiyatro provalarımızla katılımcılarımızın hem kendilerine olan güveni artıyor, hem de disiplinli, bir hedef için çalışmayı öğreniyorlar. Gerek konuşma ve hareket egzersizleriyle, gerekse ezberleme çalışmalarıyla da bir çeşit rehabilite ortamı oluşuyor. Katılımcılarımızın her geçen gün yeni gelişmeler kaydetmesi hepimizin gurur kaynağıdır. Çalışmalarımızı daha geniş kitlelere yaymaya çalışıyoruz“ dedi.



Engelsiz Diyalog Kültür ve Sanat Derneği’nin kurucu üyesi ve projenin fikir öncülerinden Nebahat Uzun,5 yıl önce tekerlekli sandalyede gelip de şimdi ayakta bizimle oyun sergileyen arkadaşlarımızı gördükçe ne kadar önemli bir girişim olduğunu daha iyi anlıyoruz. Çalışmalarımızı Türkçe ve Almanca olarak iki dilli sergilediğimiz için içinde yaşadığımız toplum tarafından da kabul görüyoruz. Gerek Çevre Günü, Engelliler Günü gibi özel günlerde resmi kurumlar tarafından, gerekse farklı projeler vesilesiyle okullar, kurum ve kuruluşlar tarafından davet edilmek de bunun kanıtıdır“ şeklinde konuştu.