Avrupa'nın en önemli sinema arşivlerinden birini barındıran, İtalya'nın Bolonya kentindeki Cineteca di Bologna, Charlie Chaplin'e ait, el yazması bir senaryoyu gün yüzüne çıkardı. Hayata geçirilmeyen senaryo, Chaplin tarafından 1930'ların sonunda kaleme alınmış. Klasik bir dansçının cefalı yaşamını konu alan senaryonun, 1950 yılında yaşama veda eden Rus asıllı balet Vaclav Nijinsky'den esinlenilerek yazıldığı belirtildi. Chaplin'in, bu yıl 60'ıncı yaşına basan Limelight (Sahne Işıkları-1952) adlı filminde de bu senaryodan alıntılar yaptığı ifade edildi.

Bolonya'da düzenlenen Yeniden Keşfedilen Sinema Festivali kapsamında cuma günü dünya kamuoyuyla paylaşılması planlanan senaryonun bazı sayfaları ise İtalyan basınında yer aldı. Senaryo, Chaplin'in biyografisini yazan David Robinson ve Cineteca Chaplin Arşivi'nin sorumlusu Cecilia Cenciarelli tarafından açıklanacak.

HİÇ YAYINLANMAMIŞ FOTOĞRAFLAR

Ayrıca gün yüzüne çıkarılan belgeler arasında, Chaplin ile komedi oyuncusu, yapımcı ve senarist Buster Keaton'ın, Sahne Işıkları filminin setinde birlikte çekilmiş ve daha önce hiç yayınlanmayan fotoğraflar da bulunuyor. Hayata geçirilemeyen film senaryosunun yazılışı ise, 1917'de gerçekleştirdiği bir turne çerçevesinde ünlü dansçının, Los Angeles'taki Chaplin Stüdyoları'nı ziyaretinden 20 yıl sonrasına denk geliyor.

HİKAYENİN KAHRAMANI NAGİNSKY

Cineteca di Bologna, yaklaşık 10 yıldır 'Chaplin Projesi' adı altında, efsanevi yönetmen ve oyuncu hakkında belgeler topluyor. Basında yer alan ve kahramanı Naginsky adlı bir dansçı olan senaryonun 4 sayfasının ilki ise şöyle başlıyor: 'Naginsky, oyunun teması, kariyer, adamın arzularının yerine getirilmesi değil, sadece kaderine götüren bir yoldur.'

Senaryonun devamında ise, 'Naginsky, Rus balesinin büyük dehası, basit, çekingen, mütevazı kökenlerden gelen, kendini güçlükle ifade eden bir adam. Ona istediği eğitimi veremeyen fakir bir ayakkabıcının oğluydu' deniliyor.

Chaplin, oyundaki karakterleri ise 'Naginsky, Onun Karısı, Degaloff ve Eski Bir Arkadaş, Kostümcü, Yaşlı Dansçı' diye tanıtıyor.