Olay M.Ö. 5. yüzyılın Roma’sında geçiyor. Roma lejonlarının komutanı Caius Martius, Roma ile savaş halinde olan Volsker halkını Corioli şehrinde kanlı bir katliamla yeniyor. Caius Martius, bu başarısından sonra şehrin isminden hareketle Coriolanus adını alıyor. Roma’ya dönen savaş kahramanı önce Konsül, daha sonra da tek adamlığa doğru adım adım ilerliyor.

Bu sırada Roma’da halk buğday fiyatlarının yükselmesine karşı ayaklanmıştır. Plebyenler daha iyi hayat şartları isterken güvenlik güçleri onları bastırmakla görevlendirilmiştir. Günümüzde dünyanın her yerinde yaşanan gıda, yakıt, ulaşım fiyatlarının artmasına karşı ve demokrasi için isyanları düşününce Coriolanus’ta aynı zamanda bugünün hikayesinin anlatıldığını görüyoruz.

Shakespeare’in en az bilinen ve son dramı olan Coriolanus’u İstanbullu BeReZe tiyatrosu ile Bremen Shakespeare Company Bremen’de ortaklaşa sahneliyorlar. Doğu Yaşar Akal’ın yönetmenliğindeki ekip harika bir oyun sahnelemiş. Geçtiğimiz ekim ayında prömiyeri yapılan oyunda sadece beş sanatçı rol alıyor. Fakat örneğin: sokak gösterilerinde hem isyancıları hem güvenlik görevlilerini canlandıran bu beş oyuncu, öyle bir gösteri ortaya koyuyorlar ki sanki sahnede kendilerinden başka onlarca figüran da oynuyor.

Her biri birden fazla figürü canlandıran Elif Temuçin Uyanıksoy, Erkan Uyanıksoy, Svea Meiken Auerbach, Simon Elias ve Markus Seuß sanki bu az bilinen Shakespeare oyununun makus talihini yenmek için oynuyorlar. Bütün zorluğuna rağmen ekip oyunu iki dilli, Türkçe ve Almanca yapmaya karar vermiş. Bir dilde söylenen her şey diğer dile çevrilmiyor fakat bu sorun değil, sadece bir dili bilmek de oyunu anlamak için yeterli. Hatta eser hiç dil bilmeden de sadece oyuncuların mimikleri üzerinden izlenebilir.

Savaş kahramanı Coriolanus’un zamanla eskileri aratan bir diktatöre dönüşmesi, demokrasinin ayaklar altına alınması, savaşlar, entrikalar ve havada uçuşan “vatan haini” suçlamaları da sanki daha çok bugünün dünyasında yaşananları anlatıyor.

Biri Türk diğeri Alman bu iki tiyatro topluluğunun ortak çalışması, bize bugüne ve geleceğe dair en yakıcı soruları soruyor. Çoğumuzun aklından geçen soruları güzel bir tiyatro eserinde izlemek belki de bu sorulara verilebilecek cevapları düşünme konusunda bize ipucu olmasa bile moral verecektir. Kuşkusuz pek çok insanın aynı sorunlarla boğuştuğunu bilmek de yalnızlık hissini azaltır.

Orhan Çalışır / Bremen

Yönetmen: Doğu Yaşar Akal Oyuncular: Elif Temuçin Uyanıksoy, Erkan Uyanıksoy, Svea Meiken Auerbach, Simon Elias ve Markus Seuß

Dekor: Heike Neugebauer, Rike Schimitschek

Temsillerin tarih ve günleri:

5 Aralık, Perşembe günü, saat 18:00’de

6 Aralık, Cuma günü, saat 19:30’da

25 Ocak, Cumartesi günü, saat 19:30’da

26 Ocak, Pazar günü, saat 18:00’de

Bilet satışı: Şehir kütüphanesi fuayesinden (Stadtbibliothek am Wall)

veya telefonla bilet ayırtılabilir: 0421-500 333

Adres: Bremer shakespeare company Theater am Leibnizplatz Schulstraße 26 28199 Bremen