Haber Merkezi

Tiyatro severleri yer yer kahkaya boğarken, derin derin de düşündüren Tiyatro Frankfurt ekibi, ilk prömiyeri ile görücüye çıkarak izleyicilerden tam not aldı. Tiyatro Frankfurt'un Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, Türk Tiyatrosu‘nun Almanya’da hak ettiği yere geldiğini ve Almanca ile pek çok ulustan insana ulaştıklarını söyleyerek, “Türk tiyatrosunu izlemek için Türkiye’ye gitmeye gerek yok. Almanya’da yaşayan insanların yaşam kalitelerine katkı sağlıyoruz. Türkçe tiyatroyu Avrupalılar ile paylaşıyoruz ve sanat bizi yakınlaştırıyor“ açıklamasında bulunarak, Tiyatro Frankfurt'un estirdiği sanat rüzgarına devam edeceklerini açıkladı. 

BİRİ BİZİ DİKİZLİYOR KAHKAHAYA BOĞDU

Tiyatro Frankfurt tarafından ilk kez olarak Alman Halk Tiyatrosu’nda sahnelenen "Biri Bizi Dikizliyor" adlı oyuna, Türkiye kökenli tiyatro severlerler büyük ilgi gösterdi. Ferhan Şensoy’un yazdığı ve Kamil Kellecioğlu’nun yönettiği oyun, salonu tamamen dolduran izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
 

Oyundan sonra sahneye davet edilen Yeşiller Partisi Frankfurt Ekonomi Sözcüsü Hilime Arslaner ile Başkonsolos Ufuk Ekici birer konuşma yaptılar. Ufuk Ekici, Türkçe kültürel etkinliklerin önemine dikkati çekerek, “Buraya ilk gelen insanlarımız sadece bir bavulla gelmişlerdi. O bavulun içerisinde sadece kişisel eşyaları yoktu. Aynı zamanda kendi kültürlerini de yanlarına almışlardı. Bu durum on yıldır Türkçe tiyatro yapan Tiyatro Frankfurt bünyesinde toplanan insanlarımızın sahnelediği oyunlarla daha iyi anlaşılıyor” dedi.

Hilime Arslaner ise tiyatronun insanları bir araya getiren çok önemli bir araç olduğunu ifade etti. Frankfurt’un ortasında böyle büyük bir kitlenin önünde Türkçe oyun sahnelemenin çok önemli bir başarı olduğunu dile getiren Arslaner, “Bu oyun sadece bir tiyatro gösterisinden ibaret değildir. İşçi kökenli insanlar Goethe’nin evinin yanında kendi dillerinde bir oyun sahneleyebiliyorlarsa, bu durum kendilerini Alman toplumuna kabul ettirdiklerini de gösterir” şeklinde konuştu.

 

Tiyatro Frankfurt'nun "Biri Bizi Dikizliyor" oyununun konusu :

Annenin ve çocukların cep telefon faturaları ve kredi kartlarının ödenmesi gereken asgari tutarları arasında meydan muharebesi veren baba, ekonomik çözüm olarak, özel hayatlarını bir televizyon kanalına satmaya karar veriyor. Aile bireyleri önce buna karşı çıksalar da, sonunda 1 milyon kazanmak uğruna razı oluyorlar. Televizyon yönetmeni geliyor eve ve aileyi beğeniyor. Eve kameralar döşeniyor ve başlıyor `BİRİ BİZİ DİKİZLİYOR`, reklamlardan hemen sonra…Az sonra...

Yazan: Ferhan Şensoy   Yöneten :Kamil Kellecioğlu, Serpil Demirci Çeviri:Gerhard Meier

Kadro: Kamil Kellecioğlu, Dilek Örnek, Handan Tıraş, Umut Kuzu, Haydar Akarsu, Başak Gülergin, Tolga Çiçek Barış, Akman Samet Akkoyun  Dramaturg: Dr. Gülen İpek Abalı, Teknik: Serdar Türkyılmaz ve Özge Özübal. Üst yazı: Nesrin Özaydın Özbek, Suflör: Damla Çoban,