Süheyla Kaplan

Altona semtindeki Werkstatt 3'da dernek üyesi yazar, edebiyatçı Kadriye Baski'nin yönettiği ve üyelerden Gülcan Çiftlik, Behice Toper, Fatma Altındağ, Gülsen Demirörs, Hülya Sevütekin, Nesrin Lavas, Suna Suyanı'nın sahne aldığı oyunda kadın cinayetlerine dikkat çekildi.

Şehrazat- Tiyatro- Edebiyat- Performans Atölyesi'ne emek veren kadınlar, metnini beraberce yazdıkları bir tiyatro performasını Hamburglu izleyicilere yansıttı. 
 

Tiyatroda Hamburg'un Wilhemsburg semtine gelin gelen Aslı'nın öyküsü var. 'Beşinci Mevsim' oyunu sıradışı perspektiflerden farklı olarak, müzik ve okuma tiyatrosu tekniği kullanılarak oyunlaştırıldı. Sahnelenen oyunda Fatma Altındağ ağıt yaktı.

Oyun sonrasında bir konuşma yapan Kadriye Baksi, "Şehrazat Kadın ve Sanat Derneği olarak sanatın ve politikanın kesiştiği yerde, toplumsal değişimde taraf olmaya, üretmeye ve sunmaya devam ediyoruz. Çünkü sanat sadece bir avuç imtiyazlı zümre için değil, hepimiz içindir. Sanatı üretmek ve paylaşmak hepimizin ekmek ve su gibi ihtiyacı. Özellikle yaşamın seyircisi olmaya zorlanan biz kadınlar için kendimizi özgür ifada edeceğimiz alanlar çok önemli" dedi.

Kadın cinayetlerinin ağır bir konu olduğuna işaret eden Baksi, şöyle konuştu: "Kadın cinayetleri elbette ağır bir konu, hepimizin içini burkan bir konu. Kadınlara karşı adı konmayan bir savaşın ifadesi bu cinayetler. Her ne kadar mizah ögelerini de kullanmaya çalıştıysak da kurşun gibi ağır bir atmosferin içine girdik şüphesiz. Biz oyunu oluştururken şunu fark ettik. Bu cinayetlerde tek bir faili parmakla göstermek, katil budur demek çok zor. Hepimizin bu cinayetlerde bir payı ve bir sorumluluğu var."