Kürt müzisyen Şivan'dan Aynur'a 'Keça Kurdan' yasağı Kürt müzisyen Şivan'dan Aynur'a 'Keça Kurdan' yasağı

Aynur sahnede güçlü sesi, otantik yorumu, geleneksel Kürt müziğinin temel öğesi olan doğaçlama tekniği ve sık kullanılan vurmalı çalgılara verdiği önem ile dikkati çekti.

Kürt müziğini dünyaya tanıtan Aynur sevilen 'Ay dilbere', 'Keçe Kurdan' ile Türkçe seslendirdiği 'O yar Gelir' eserlerini seyircilerle birlikte okudu. Zaman zaman eserler karşısında kendini tutamayan izleyici salonda halay çekmeye başladı. 

ELBPHİLHARMONİE KÜRTÇE ESERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI 

Aynur'a sahnede Caner Malkoç (klarnet), Coşkun Karademir (tambur), Xavi Tprres (piyano), Jeroen Vierdah (bas) Ediz Hafızoğlu (drums vurmalı çalgı) eşlik etti. 

2014 yılında Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble’ın Istanbul yolculuğunda yolları kesişen Yo-Yo Ma Aynur hakkında şunları yazıyor: 'Aynur'un sesini duymak için ,insan neşesi ile acılarının her katmanının tek bir sese dönüşmesi anlamına gelir. Onun eşsiz ruhumuzun en derinlerine ve gözyaşlarımızdan kalbimize akarken bir anda bizi tek bir şeyde birleştirir. Unutulamayacak bir ses. ' 

2004 yılında “Keça Kurdan” 2005 yılında ise “Nûpel” adlı albümlerini yayınladıktan sonra büyük ilgi gören Aynur, Türkiye dinleyicisinin kalbinde, Yavuz Turgul’un yönettiği “Gönül Yarası” adlı filmde söylediği Kürtçe halk şarkısıyla yer aldı. Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası / Köprüyü Geçmek” adlı belgesel filmindeki sahne ile uluslararası medyada geniş ilgi gören Aynur, 2006 yılında İspanya’nın Sevilla şehrinde gerçeklestirilen ve dünyaca ünlü organizatörlerin katılmış olduğu WOMEX’te (World Music Expo) en etkili performanslardan biri seçildi. 2005 ve 2010 yıllarında Hollanda’nın en iyi nefesli gruplarından birisi olan Nederlands Blazers Ensemble ile birlikte iki büyük konser turu gerçekleştirdi ve bu konserlerin canlı kayıtlarından oluşan Turqoise adlı albümde yer aldı.

Mart 2017’de, Aynur, Amerika’nın prestijli müzik okulu olan Berklee Müzik Okulu Akdeniz Enstitüsü tarafından 2017 yılının Akdeniz Müziği Ustası Ödülüne layık görüldü.
Kariyeri boyunca üstesinden gelmek zorunda kaldığı zorluklar göz önüne alındığında, Aynur diğer kadın sanatçılar içinde önemli bir örnek haline gelmiştir.

Ve bu ödül Mücadele İçindeki Akdeniz Kadınları kategorisinde, 16 Mart 2017 tarihinde Berklee Performance Center’da yapılan törenle kendisine takdim edildi.

Türkiye'de özellikle AKP iktidarının yoğun baskısı altındaki sanatçılar ve Kürtçe ezgiler seslendirdiği için onların sahne yerine cezaevlerine gönderildiği bir süreçte Aynur'un Hamburg'un sembolü haline gelen dünyaca ünlü konser salonu Elbphilharmonie'de farklı millet, kültürlerden seyircileri buluşup, kaynaştırması önemli bir mesajdı.

Konseri izlelemeye gelen Erzincanlı bir izleyici şöyle yorum yaptı: 'Hiç Kürtçe bilmiyorum. Ancak on beş yıldan beri Aynur'un ezgilerini dinliyorum. Hiçbir şey anlamama rağmen duygularıma o denli hitap ediyor ki, sanki anlamış gibi oluyorum'....

Haber: Süheyla KAPLAN

Foto: Daniel SITTUS