Hıristiyan inanç esaslarını tespit etmek, ayinlerin icrası konusunda kararlar almak, Hıristiyanlık ahlak ve disiplin esaslarını teyit üzere bütün dünyadan kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin katıldığı konsillerin üçüncü toplantısı,Üçüncü Ekümenik Konsili adı altında (diğer adıyla Birinci Efes Konsili) 431 yılında, Selçuk’ta İskenderiye Patriği’nin de katılımıyla gerçekleşmiş, Ortodoks mezhebi için tarihi bir dönemeç olmuştu.. Bugünkü Selçuk Aziz Yohanna Bazilikası’nda gerçekleştirilecek ayin öncesinde dün akşam İzmir’de bir resepsiyon verildi..

AZİZ YOHANNA BAZİLİKASI’NDA İSKENDERİYE PATRİĞİ KATILIMIYLA AYİN

Yunanistan Izmir Başkonsolosu Argyro Papoulia İstanbul Patriği Bartholomeos onuruna bir resepsiyon verdi.

Rahatsızlığı nedeniyle etkinliğe katılamayan Patrik Barholomeos’u temsilen İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, Ortodoks hiyerarşisinde Patrik Bertholomeos’tan sonra ikinci sırada olan İskenderiye Patriği Theodoros, İzmir Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Musevi Cemaati Başkan Vekili Avram Abuaf, Papaz James Buxton, Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Ștefan, İtalya Konsolos Yardımcısı Andrea Sadini, Almanya Başkonsolos Yardımcısı Elke Grabarec, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Ova, Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Hollanda Fahri Konsolosu Oğuz Özkardeş, Rusya Fahri Konsolosu Rıza Eray Gürler, Malta Fahri Konsolosu Ahmet Çalık, Macaristan Fahri Konsolosu Chrisopher Dologh, Fas Krallığı Fahri Konsolosu Fatih Çakmakoğlu, Meksika Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, Finlandiya Fahri Konsolosu Mehmet Ali Molay, Belçika Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’nın eşi Nikos Stefanou, Ege Bölgesi Türk-Yunan İşadamları Derneği Başkanı Nikola Hacudi, Küçük Kulüp Başkanı Emre Sarıgedik, Koruncuk Derneği Başkanı Işıl Nişli, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Hilton İzmir Otel Genel Müdürü Olivier Vetter, Swissotel Büyük Efes'in Genel Müdürü Rıza Elibol davetliler arasındaydı. Katılımın hayli yüksek olduğu resepsiyonda Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’nın ‘Hoş geldiniz’ konuşmasının ardından, İskenderiye Patriği Theodoros ile İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras da konuklara hitaben birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Türkçe çeviriyi Teodora Hacudi yaptı.

PATRİK HAZRETLERİ DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇALIŞIYOR

İskenderiye Patriği Theodoros ve katılan Ortodoks cemaatinin hep birlikte seslendirdiği bir paskalya şarkısının ardından açılış konuşmasını yapan Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, tarihi başkonsolosluk binasında Yunanistan'ın Türkiye Büyükelçisi Petros Mavroidis ile birlikte misafirleri ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Resepsiyonun onuruna düzenlendiği Patrik Bartholomeos Hazretleri’nin küçük bir rahatsızlığı nedeniyle, kendileriyle bu akşam beraber olamadıklarını belirteren Papulia, “Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Kendisi milyonlarca Ortodoks’un lideri ve her zaman aldığı insiyatiflerle dünya barışı için çalışmıştır. Ayrıca bu davette bizi onurlandıran birçok misafirimiz var. Belediye başkanları, oda başkanlarımız, fahri konsoloslar, diğer kurumlardan gelenler artı İzmirliler, hepsi sayın Patrik Hazretleri’mizi yakından tanıyorlar ve onu saygıyla anıyorlar” diye konuştu.

İŞ, EĞİTİM VE İNANÇ KONULARINDA YAPTIKLARINIZI TAKDİR EDİYORUZ

Resepsiyona katılanların başka bir onuru daha yaşadığını ve İskenderiye Patriği ile tanışma şerefine de ulaştığını vurgulayan Başkonsolos Papoulia, Patrik Theodoros’a hitaben şöyle konuştu:

“Bugün burada bizimle olduğunuz için büyük bir onur duyuyoruz. Birçoğumuz gibi sizler de İyonya’nın, bu toprakların bir insanısınız. Annenizin kökleri buralardan, dedeniz Söke Aydın’dan geliyor. Tıpkı benim gibi, benim ailemin kökleri de burada. Sizi burada ağırlamak bizler için önemli. Çünkü Afrika’da iş, eğitim ve inanç konusunda yaptıklarınızı, bizler burada takdirle ve ilgiyle izliyoruz. Yarın (8 Mayıs) Aziz Yohanna Bazilikası’ndaki dini ayinde ve ertesi gün (9 Mayıs) Menemen’deki ayinde sizinle birlikte olacağız. Sizi aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyor, tekrar ‘Hoşgeldiniz’ diyorum.”

İSKENDERİYE HELENLERİNİN ÇOĞU İZMİR KÖKENLİDİR

İskenderiye Patriği Theodoros ise yaptığı konuşmada, “Bugün, burada şöyle bir etrafıma baktığımda düşünmeden edemedim. Ben nerdeyim? ‘İskenderiye’de mi, yoksa İzmir’de miyim?’ Ama sizin konuşmanızda da dediğiniz gibi, bizler için büyük önem taşıyan bu kutsal topraklarda olmak gerçekten çok duygulandırıcı bir olay. Helenizm burada senelerce var oldu, bugün bunu yaşıyor olmak, yaşatabiliyor olmak gerçekten bizler için çok önemli. Patrik Bartholomeos Hazretleri’miz tüm Ortodoksların lideri, bugün burada fiilen bulunmayı çok isterdi, arzu ederdi. Ama şu anda aramızda olmasa bile, inanıyorum ki kalben ve manen bizimle birlikte. Kendisi burada olmasa da, temsilcisi İzmir Metropoliti (Bartholomeos Samaras) ile birlikteyiz. Bugün İskenderiye, Kıbrıs ve Yunanistan Kilisesi’nden kişiler var burada ve verilen mesaj çok önemli bir mesajdı. Çünkü İskenderiye Helenlerinin da birçoğu buradan gelme, İzmir kökenlidir. Burasının suyunu içmişlerdir. Bizim dünyaya vermek istediğimiz mesaj; halkların barış içinde olmasıdır. İskenderiye Rumları için şunu da söyleyebilirim, tıpkı Odysseus’un hikayesi gibi, herkesin aradığı, kavuşmak istediği bir ithakia var. Ekümenik Patrik Hazretlerimize beni burada konuk ettiği için bir kez daha teşekkür etmek isterim. Sıralamada ikinci Patrik yetkisine sahibim ve onun izniyle bu mevkiye geldim. Şu mesajı vermek istiyorum; Yunanistan ve tüm halklar barış içinde olmalı, barışı yaşamalıyız. Çünkü hayat aslında o kadar kısa ki, hepimiz aynı ekmeği, aynı suyu ve aynı tuzu paylaşıyoruz” dedi.

AYDIN’DA DUA EDERKEN DEDEMİN HİKAYELERİ AKLIMA GELDİ

Günümüzde İskenderiye’de bir avuç Yunanlı’nın olduğunu, barış ve huzur içinde yaşamak istediklerine dikkat çeken Patrik Theodoros sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında bugün burada bana vermiş olduğunuz armağan için çok teşekkür etmek istiyorum, kendi armağanımı vermeden önce, bana verdiğiniz armağanı dile getirmek istiyorum. Annem bu topraklarda, İzmir’de doğmuştu. Ve her zaman İzmir’den bahsederdi. Bugün yine dedemin doğmuş olduğu Aydın’a gittim orada Aziz Giorgios Kilisesi’nden kalan sütunların önünde dua ettim. Aklıma dedem ve bana çocukluğumda anlattığı hikayeler geldi, çok duygulandım.”

Patrik Theodoros konuşmasının ardından ev sahibi Başkonsolos Papoulia’ya İskenderiye Patrikhanesi’ni anlatan bir kitap ve bir porselen tabak hediye etti.

BURADA BULUNMANIZIN İKİ BÜYÜK SEMBOLİK ANLAMI VAR

Ekümenik Patrik Hazretleri’nin temsilcisi olarak burada bulunduğunu belirterek konuşmasına başlayan İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras ise, “İkinci Patrik olan İskenderiye Patriği Sayın Theodoros’a şükranlarımı sunuyor ve burada, İyonya topraklarında yapacağımız dini ayinler için ‘Hoş geldiniz’ diyorum. Öncelikle sizin burada bulunmanızın sembolik olarak iki büyük anlamı var. Birincisi bu kutsal topraklarda köklere sahip olmanız. Buradan Girit’e gittiniz, Girit’te de çok önemli şeyler yaptınız. Orada dünyaya geldiniz ve sonrasında da yine bulunduğunuz mevki itibariyle Ortodoksluk dünyası hiyerarşisinde ikinci konumda bulunuyorsunuz. Bütün bunlar bizler için çok önemli sembolik olaylardır. İkinci önemli konu ise, yarın Aziz Yohanna Bazilikası’nda ayin gerçekleşecek olmanızdır. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, İskenderiye Patriği’nin de katılımıyla gerçekleşen Üçüncü Konsil (diğer adıyla Birinci Efes Konsili M.S. 431) yine aynı yerde gerçekleşmiştir. Ve İskenderiye Patriği’nin de verdiği destek neticesinde, bugünkü Ortodoks inancımızın doğması ve öğretisinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Gerçekten çok sembolik bir olay bu. Yine çok uzun bir süre sonra aynı mevkideki bir insan burada, bu topraklarda yarın ayinde bulunacak. Burada bulunmanızın bu çok değerli iki sembolünden sonra, sizlere yine Ekümenik Patrik Hazretlerimizin sevgilerini ve saygılarını iletmek istiyorum” dedi.

DİNİ VECİBELERİMİZİ YAPMAMIZI SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Ekümenik Patrik Hazretlerinin, hem bu gecenin ev sahipliğini yaptığı, hem de İskenderiye Patriği’ni davet ettiği için Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia Hanımefendi’ye de teşekkürlerini ilettiğini ifade eden İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras sözlerini şöyle noktaladı:

“Başkonsolos Hanımefendi’nin bunca zamandır göstermiş olduğunu ve yaptıkları, kiliseye ne kadar değer verdiğinin de göstergesidir. Yetki bölgesi dahilinde ve özellikle İzmir’de patrikhane için yaptığı hizmetler ve aldığı insiyatiflerden dolayı, Patrik Hazretlerimiz adına ben de teşekkür ediyorum. Ayrıca burada bulunan ve iki gün boyunca bizlerle ayinlere katılacak diğer ruhani liderlerimize, başta Ankara Büyükelçisi Mavrovidis olmak üzere Yunanistan’dan gelen tüm yetkililere, milletvekillerine de Patrik Hazretlerimizin teşekkürlerini sunuyorum. Son olarak ama en önemli olarak da, burada bizimle bulunan tüm yerel makamlara ve yetkililere, bu bölgenin Hıristiyan dini lideri olarak teşekkür etmek istiyorum. Sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye genelinde bizlerin dini inançlarımızı, vecibelerimizi yerine getirebilmemiz için verdiğiniz destek gerçekten çok değerli. Çünkü ırk, milliyet ayrımı gözetmeksizin burada bulunan tüm Hıristiyanların, barış ve huzur içinde ibadetlerini yerine getirmesi için bizlere destek verirken, bizlerin inançlarına da büyük bir sevgi ve saygıyla yaklaşıyorlar. Ülkelerimize ve tüm dünyaya yüce tanrımızın barış ve sevgi vermesini diliyorum.”

Fulya OMAÇ / Çeşme