Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grişimi üyesi yazarlar iki gün boyunca edebiyat-yazar-okur ve toplum ilişkileri sorunlarını ele aldılar.

Toplantıda Türkiye’de yaşanan “iç savaş” sahnelerini andıran çatışmaları, yazar ve gazeteciler üzerindeki baskıları görüşerek, endişelerini dile getirdiler. Türkiye'de kalıcı bir barış ortamının sağlanması, fikir ve basın özgürlüğünün yeniden tesisi için çaba gösterilmesi ve yazar örgütleri ile dayanışmaya gidilmesinin önemini vurguladılar.

Buluşma gündemindeki sunum konuları 'Grup Psikolojisi ve İletişim' ile 'Azizi Nesin' idi.

Cem Duman, Aziz Nesin’in 100. yaşı nedeniyle hazırladığı sunumu, onunla geçmişte yaptığı söyleşilerden alıntılar yaparak ve anılarını katarak yaptı. Katılımcıları hem çok güldürdü hemde bir çok düşündürdü. Ruh bilimci Tülin Duman ise sunumunda farklı sosyal tabakalar, farklı kültür, inanç ve eğitimi ile yetişen insanların arasındaki ilişkiler, bu ilişkilerde ortaya çıkan çelişkiler ve ön yargılar üzerinde durdu.


Kemal Yalçın, Atyg'li şairlerin katılımıyla çıkacak olan Türkçe-Almanca “şiir seçkisi” konusundaki gelişmeyi ve son durumu katılımcılar ile paylaştı.


Katılımcı yazarlar ve şairler, yeni yayınlanan kitaplarını tanıtarak ve üzerinde çalıştıkları projeler konusunda gruba bilgi verdiler. Geleneksel “şiir ve müzik akşamı”nda girişim üyesi şairler ve ozanlar, okudukları şiirler ve söyledikleri türküler ile katılımcılara güzel bir akşam yaşattılar.


TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN


Buluşmanın değerlendirildiği son bölümde, tüm katılımcılar iki günlük buluşmadan çok yararlandıklarını söyleyerek, Türkiye'deki çatışmaların son bulması ve başta Can Dündar, Erdem Gül olmak üzere tutuklu bulunan tüm gazeteci ve yazarların hemen serbest bırakılması dileğini dile getirdiler.

Molla Demirel /Atyg YK. Üyesi /(yazar ve şair)