"ANNEMİN SAATLERİ"


„Annemin Saatleri“  Avrupa’da yaşayan göçmenlerin yaşam kavgasından farklı bir kesintiyi sahneye taşıyan 15 dakika süreli dramatik ve nefes kesecek kısa metrajli bir film.  İlkokul çağındaki Zara (Sude Sali) ile, annesi Elif’in (Ebru Gezik) Almanya’daki zorlu yaşamlarından kareler sunan „Annemin Saatleri“ filminin mayıs ayı sonuna gösterime hazır olması beklenmektedir.

Almanya’da bir sürgün olarak yaşamını sürdüren filmin senaristi ve yönetmeni Hayri Argav, “Annemin Saatleri“ filmini, üzerinde çalışma yaptığı uzun metrajli bir başka filminin ön hazırlığı olarak görmekte. Avrupa ülkelerinde yaşayan göçmenlerin yabancı olmadığı sahneleri beyaz perdeye yansıtan „Annemin Saatleri“ filminin çekimi, Düsseldorf ve Wuppertal’de bir Alman-ingiliz film ekibi tarafından yapılmış.

Filmin Konusu:

Elif (27) yüksek bir binanan 15. katında kızı Zara (7) birlikte yaşamaktadır. İdeali, kızına iyi bir yaşam sağlamaktır. Bunu aldığı sosyal yardım ile yapması zordur. Bu nedenle kaçak işlerde çalışmaktadır. Sabahın erken saatlerinde evden çıkmakta, akşamın geç saatlerinde ise geri dönmektedir. Zara ile sadece Pazar günleri birlikte olabilmektedir.

 

Elif, evde Zara'ya bir düzen kurmuştur. Alarmı çaldığında her biri farklı ses çıkaran saatler almıştır. Zara okuldan geldikten sonra saatlerin alarm seslerine göre yemeğini yer, ev ödevini yapar ve televizyon izler. Oturma odasındaki saat çaldığında  ise uyumaya gidecektir. Sabah onu, başucunda duran bir başka saat uyandıracak, mutfaktaki saatte onu kahvaltı için çağıracaktır. Holdeki saatte ona, okula gitmesini haber verecektir. Evde yalnız olduğu sürece dışarı çıkmayacak, kimseye kapıyı açmayacaktır. Hatta zil çaldığında “Kim o?” diye bile sormayacaktır.

 

Zara saatlerden nefret etmektedir. Rüyasında bile park ve sokaklardaki saatlerle savaşır. Onlara karşı verdiği savaşımda yorgun düşer ve bunalır.

 

Bir sabah holdeki saat çalınca, Zara okul çantasını alarak evden çıkar. Merdivenleri inerken holdeki saatin sesini duyar. Geri döner, bir alışkanlık gereği anahtarı kapının arkasına takar ve çalmakta olan saati alır, balkona bırakır. Yarı otomatik olan kapının kolu tam olarak kapanmıştır. Zara balkon kapısını zorlayacak ama açamayacaktır. Dışarıda kar yağmakta ve dondurucu bir hava vardır. Ağlayacak yardım isteyecek ama kimse onu duymayacaktır…………..

Filmin devamını izleyince göreceğiz.