Gelsenkirchen'de bulunan Wissenschaftspark'ta gerçekleştirilen etkinlik alanında, 20'ye yakın göçmen derneği stant açarak ülkelerinin yemek kültürünü tanıtma imkanı buldu.

Gelsenkirchen ve çevresinde yaşayan Almanların yanı sıra Bulgar, Portekizli, İspanyol, İtalyan, Faslı ve Türk vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde, adeta farklı uluslardan olan insanların kaynaşması yaşandı. Gelsenkirchen'de faaliyet gösteren Türk Alman Yardımsevenler Derneği (TAYSD)' de etkinliğe bir stant ile katıldı. Birbirinden lezzetli yemekler, hamsili pilavı ve haşlanmış mısır hazırlayan TAYSD'li kadınlar, derneğe gelir amaçlı olarak satışa sundular. TAYSD Başkanı Necmiye Öztürk, belediye etkinliklerinin farklı kültürleri bir araya getirdiğini, kendilerinin dernek olarak belediyenin her etkinliğine katıldıklarını ve memnun olduklarını ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gelsenkirchen'de İlk kez düzenlendi

Etkinliğin organize eden Yerel Uyum Merkezi'nden Manfred Fokkink, ilk kez bu Uluslararası Sardalye Festivalini düzenlediklerini belirterek, katılımdan memnun olduklarını seneye etkinliği daha geniş çaplı organize edebileceklerini belirterek, Almanca Sardalye Türkçe Hamsi denen balığın çok kültürü birbirine bağladığını bununla ilgili de bir kitapçık hazırladıklarını söyledi.

Gelsenkirchen Uyum Meclisi Başkanı Melek Topaloğlu ise, etkinliğin pek çok kültürün katkısıyla oluşturulduğunu, göçmenlerin kendi aralarında farklı etkinlikte değil, aynı etkinlikte bir araya geldiğini belirtti. Hamsiyi Portekizlilerin de Yunanların, Türklerin de yaptığını bu kültürlerin ortak bir ögesi olduğunu vurgulayan Topaloğlu, “ilginin yoğun olması ve farklı kültürlerden insanların bir arada kaynaşması, bizleri oldukça memnun etti“ dedi.

Etkinlikte stant açan Karadenizliler, yaptıkları hamsi tavalar ile alanda bulunan vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Müzik ziyafetine sunuldu

Festivalin müzik bölümünde ise İspanyol, Türk ve Yunan müzisyenlerden oluşan David Rey Delgado ve "Encuentro Flamenco" flamenko ile, Buzuki Orhan Osman rebetiko ezgileriyle davetlileri eğlendirdi.