Hamburg'da Rejisörlüğünü ve Dramaturjisini Mahmut Canbay'ın yaptığı ve Günay Aslan'ın romanından sahneye uygulanan, Getto Tiyatrosu tarafından sahnelenen “33 Kurşun” adlı oyunun galasına yoğun ilgi oldu.

Amandastrasse 58 adresinde Mut Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen oyunun gösterimine yoğun tiyatrosever gelince salona çok sayıda sandalye ilave edildi.

Gerçek bir olayın öyküsü

33 Kurşun, siyasi tarihimizde 1943'de Van'ın Özalp ilçesi sınırında yaşanmış ve “Muğlalı Olayı” olarak anılan gerçek bir olayın öyküsüyle, yine aynı bölgede,günümüzde yaşanan olaylar arasında ilginç biçimde kurulan bir oyundur. 28 Temmuz 1943 tarihinde Van'ın Özalp İlçesi'nde 33 Kürt köylüsü, Sefo Deresi mevkiinde elleri arkadan bağlanarak kurşuna dizilmişlerdi.

Dönemin generallerinden ve katliam emrini veren Mustafa Muğlalı'nın adı 2000 yıllarında Van'daki askerleri tabura verilmiştir.

Duygusal ve komedi

Muhteşem bir performans sergileyen oyuncular tiyatroseverleri hem duygulandırdı hem de güldürdü. Traji – komik oyunda tiyatroseverler oyuncuları bol bol alkışladı. Rejisör / Dramaturji Mahmut Canbay, dört ay gibi kısa sürede böyle bir oyun çıkardıklarının altını çizerek, oyunculara ve tiyatroseverlere teşekkür etti.

Oyuncular: Edip Yalman, Haydar Bakay, Türkan Tekdaş, Mehmet Öndek, Neriman Bulut, Nazım Evren, Teoman Aykut, Hüseyin Ertuğrul, Melihat Geyik, İhsan Durur, Mustafa Cahan, Mustafa Gülbeyaz, Suzan Avcı, Rodi Bingöl, Berna Taş. Rejisör Asistanlığını Gülsen Gülbeyaz üslendi.

Getto Tiyatro

Getto, sadece bir yol hikayesidir. Bu yolda insana dair esintilerden, parçalar bulmak mümkündür. 2003 yılından bu yana sahnelerde olan Getto tiyatro oyuncuları, farklı oyun ve etkinlikler ile bu yolda yürümeye devam ediyorlar.

İnsana dair ne varsa, orada bir nefes olmaya çalışan Getto, sahnelerin tozuna bulaşmış umutların özgürce ifada edildiği bir gösteri topluluğudur. “Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım”, Bir Brecht, iki dil” son yıllarda seyirciler ile buluşturdukları oyunlardır. Yol hikayesi “33 Kurşun” ile devam ediyor.

Emine SONUGÜR / HAMBURG