Almanya’da korona nedeniyle ağır hastalık geçirenlerin içinde göçmenlerin oranı fazladır. Tam olarak ne kadardır, “yabancı düşmanlığı olmasın” diye belirtilmiyor ama bu oranın göçmenlerin nüfus içindeki oranından fazla olduğu arada bir konu oluyor.

Göçmenlerin korona kaynaklı hastalığı daha ağır geçirmeleri gelirlerinin daha düşük olmasına bağlanıyor ama bu açıklama yetersizdir. Konunun gelirin ötesinde önemli kültürel temelleri bulunmaktadır.

İlk olarak; virüse karşı maske takmak ve fiziksel mesafeye dikkat etmek önemli olmakla birlikte yetersizdir. Ağız ve boğaz hijyenine dikkat edilmesi önemlidir ve bunu yapmak hiç de pahalı değildir. Çok sayıda göçmen Alman basınını izlemediği, bir bölümü bunu yapacak kadar Almanca da bilmediği için bu basit önlemleri bilmiyor.

İkinci olarak; hiç pahalı olmayan basit önlemleri bilseniz bile, bu onlara para harcanacağı anlamana gelmez. Paranın nereye ve ne kadar harcanacağı insanın öncelikler konusundaki kararına bağlıdır. Kimisi parasını öncelikle cep telefonunu yenilemekte kullanır, kimisi başka şeylere harcar. Türklerde, gençler dahil, görüntü son derece önemlidir ve bu nedenle de cep telefonunun çalışıyor olması yetmez, son model olması gerekir.

Geçenlerde Türkiye’de bir bakanla konuşurken “açım” diyen bir çiftçinin son model cep telefonu vardı. Buradan çıkarılacak sonuç o kişinin yeterli parası olduğu değildir; en yeni cep telefonu gibi ihtiyaçları karnını doyurmaktan önce gelmektedir. Burada gelirden önce kültürle ilgili sorun vardır.

Yerel bir deyimle “aç gezerim, kuyruğum dik gezerim” anlayışının virüsle ilgili sonuçları da olacaktır.

Bu anlayış yaygındır.

Üçüncü olarak; Almanya dışından gelenler genellikle çok kişi halinde birlikte yaşadıkları gibi, sık olarak da buluşurlar. Bu durumda bir kişide olan virüs kolayca diğerlerine de geçebilir.

Virüsün özellikle dar gelirlileri vurduğu doğrudur ama bunun tek nedeni gelir durumu değildir. Her şeyi para ile ölçmeye çalıştığınızda doğru sonuçlara ulaşmazsınız.

Ve eklenmesi gerekir: kişisel sorumluluk duygusu önemlidir. Kişinin sağlığına dikkat etmesi gerekir ve bu da ekonomik durumdan bağımsız olmamakla birlikte doğrudan ona bağlı değildir.