Kolombiya'da 28 Nisan’da başlayan grev ve protestoların ardından hükümet 'vergi reformu'nu geri çekti ancak ordu ve polis katliama girişti.

Dün 17 kişinin öldüğü ülkede ordu, artan vergi ve yoksulluğa karşı sokağa çıkan halka ağır silahlarla ateş açtı. 100'ün üzerinde Kolombiyalının öldüğü belirtiliyor. 

Kolombiyalılar, ordu güçlerinin helikopterlerden taradığı sokaklarda yaşanan can pazarını sosyal medyadan yayınladıkları videolarla duyurmaya çalışıyor. 

Katliam Twitter'da #SOSColombiaNosEstanMatando etiketiyle dünya gündeminde ilk sırada yer aldı. 

GÖSTERİLERDE ÖLÜ SAYISI 24'E YÜKSELDI

'Erdoğan'ın açıklaması Türk halkının vicdanını yansıtıyor' 'Erdoğan'ın açıklaması Türk halkının vicdanını yansıtıyor'

Kolombiya'da hastanelerin özelleştirmesine ve yoksulluğa karşı sokağa çıkan halka polis tarafından ateş açılması üzerine halk, ordu ve polise karşı direnmeye başladı. 7 günden bu yana devam eden eylemlerde ölü sayısı 24'e yaralı sayısı ise 900'e yükseldi.

Kolombiya'da hastanelerin özelleştirilmesine karşı olan halkın üzerine ateş açan ordu ve polis birçok insanı katletti. Sokakta insanlar yakınlarının cansız bedenlerini bulurken, evlerin ateşe verildiği iddia ediliyor. 

Kolombiya’da hükümetin “vergi reformu” yasa tasarısını meclisten geri çektiğini açıklamasına rağmen 28 Nisan’da başlayan grev ve protestolar sürüyor.

Ulusal Grev Komitesini oluşturan sendikalar Ivan Duque hükümetine tüm neoliberal planlarından vazgeçme çağrısı yaparak protestoların süreceği mesajını verdi. 

Sağcı Ivan Duque hükümeti, pandemi nedeniyle derinleşen ekonomik sorunlara çözüm adı altında, “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” tasarısını Kongreye sundu. Duque, yasada temel olarak KDV'nin yükseltilmesi ve vergi tabanının genişletilmesi planlıyordu. Hükümetin bu yasa üzerinden 6 milyar dolardan daha fazla bir miktarı topla planları vardı. Protestoların arttığı dönemde istifa eden Hazine Bakanı Alberto Carrasquilla, hedefledikleri 6 milyar dolardan fazla tutarın yüzde 73'ünü bireylerden, yalnızca kalan yüzde 27'i ise şirketlerden alınacağını açıklamıştı. 

Salgın döneminde artan yoksulluk ve işsizlik, 50 milyonu aşkın nüfusun yüzde 48'inin pandemi döneminde kayıt dışı çalışmasına neden oldu. 75 bine yakın insanın ölmesi, düşük aşılama ve FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile imzalanan Barış Anlaşması'na sadık kalınmamasına karşı halk mart ayından beri ulusal grev hazırlıkları yapıyordu. 

Ulusal grev tartışmaların önünü kesmek adına getirilen protesto yasağını dinlemeyen Kolombiya halkı, 28 Nisan'dan bu yana devletin vergi kararları protesto ediyor. 

Kolombiya’da 28 Nisan’da başlayan 1 Mayıs’ta kitleselleşen protestolara yönelik polis ve asker saldırıları ve çıkan çatışmalarda şu ana kadar 1’i polis 23’ü sivil en az 24 kişi yaşamını yitirdi. En az 900 kişinin de yaralandığı açıklandı. 431 kişi ise polis tarafından gözaltına alındı. 87 kişinin ise kayıp olduğu belirtiliyor. Ölü ve yaralıların ise devam eden çatışmalarda arttığı tahmin ediliyor.