Federal Tıbbi Hizmet Kurumu tarafından yayımlanan 2021 yılı raporuna göre, klinikte veya muayenehanede yaklaşık 13 bin 50 şüpheli tedavi yöntemi belirlendi ancak tam olarak hata olup olmadığı ispatlanmadı.

Bilinmeyen ve tespit edilemeyen hatalı tedavi sayısının ise çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Hatalı tedavi tespit edilen vakaların yaklaşık üçte ikisinde hastalar geçici zarar görürken vakaların üçte birinde ise kalıcı rahatsızlık meydana geldi.

3 bin 665 yanlış tedavinin yaklaşık yüzde 4’ünde yapılan hatalar hastanın ölümüne yol açtı veya daha sonra hayatını kaybetmesinde önemli ölçüde rol oynadı. Federal Tıbbi Hizmetler Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Gronemeyer, yanlış tedavilerin gerçek sayısının istatistiklerin gösterdiğinden çok daha yüksek olabileceğini söylerken, “Rapor edilmemiş tedavi hatalarının sayısı istatistiklerde görünenden çok daha yüksektir. Bu durum birçok vakada bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.

Gronemeyer, özellikle tıp literatüründe ‘Never Events’ olarak adlandırılan ‘kolayca önlenebilecek vakalara’da dikkati çekti. Yaşanan 130 olayda, hasta karışıklıkları, verilen ilaç hataları veya ameliyatlardan sonra geride kalan yabancı cisimler gibi basit hatalar belirlendi. Bunların, hasta için özellikle ciddi sonuçlara yol açan hatalar oldukları ifade edildi. Gronemeyer, hedefe yönelik tedbirlerle hasta güvenliğini iyileştirmek için ‘never events’ denilen ulusal bir listenin zorunlu hale getirilmesini de istedi.

Gazze'de açlık riski: Hayvan yemini öğütüp un yapıyoruz Gazze'de açlık riski: Hayvan yemini öğütüp un yapıyoruz