Alman ilaç ve kimya devi Bayer, Türkiye'de de satılan ve yabani otları kurutmak için kullanılan Roundup adlı ilacın lenf kanserine yol açtığı iddiasıyla açılan dava sonrası davacılara 10,9 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Glifosat içeren tarım ilacı için şimdiye kadar yaklaşık 125 bin dava açılmıştı. New York merkezli hukuk firması Weitz & Luxenberg, Bayer'le 95 bin kişi adına anlaşmaya vardığını açıkladı.

İlacın kansere yol açmadığını iddia eden Bayer firmasına göre bu anlaşma "belirsizliği" sona erdirme açısından önem taşıyor. Ancak davacı konumunda olan 30 bin kişi daha, varılan anlaşmaya katılmama yönünde karar almış durumda.

New York Times gazetesine konuşan hukuki süreçte yer alan iki isim, davacıların 5 bin ila 250 bin dolar arasında tazminat alacaklarını söyledi.

“HODGKIN OLMAYAN LENFOMAYA YAKALANANLAR İÇİN ADALETİ SAĞLADIK”

BBC Türkçe’nin aktardıklarına göre; Roundup, 2018'de Bayer'in 63 milyar dolara satın aldığı Amerikan şirketi Monsanto tarafından üretilmişti. 40 yıldan uzun bir süre önce piyasa çıkarılan Roundup dünyanın en bilinen yabani ot ilacı.

Anlaşma kapsamında Bayer kalan davaların kapanması için 9,6 milyar dolar ödeme yapacak. Şirket gelecekte lenf kanseri olabilecek kişilerin açılabileceği davalarda ödenmek üzere 1 milyar 250 milyon dolar ayırdığını da açıkladı.

Weitz & Luxenberg yöneticilerinden Robin Greenwald, "Uzun bir yolculuk oldu ama Monsanto'nun güvenli olduğunu söylediği ürünü kullanıp lenf kanseri olan on binlerce kişi için adaleti sağladık" dedi. Ödemenin 5 milyar dolara kadar olan kısmı bu yıl ödenecek. 2021'de de 5 milyar dolar daha ödeme yapılacak.

“ŞİRKETİMİZİN SORUMLULUĞU YOK”

Bayer, davacıların yaklaşık yüzde 25'i ile henüz anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Bayer CEO'su Werner Baumann, "En önemlisi Roundup anlaşması uzun bir süredir devam eden belirsizliği sona erdireceği için Bayer açısından doğru zamanda atılmış doğru bir adımdır" dedi.

Baumann, "Bilim, Roundup'ın kansere yol açmadığını söylüyor. Bu nedenle bu davadaki hastalıkta şirketimizin sorumluluğu yoktur" dedi. ABD'de Çevre Koruma Kurumu da, glifosatı kanserojen maddeler arasında henüz değerlendirmiyor.

Bayer, Monsanto'yu aldıktan hemen sonra davalarla karşı karşıya kalmıştı.

İlk olarak Ağustos 2018'de California'daki bir mahkeme davacılara yüklü miktarda tazminat ödenmesine karar vermişti. Bu davada davacılar, ilacın etkin maddesi glifosat nedeniyle Hodgkin olmayan lenfoma ve başka kanser türlerine yakalandıklarını söylemişlerdi.

Glifosat birçok yabani ot kurutan ilaçta kullanılıyor. İlacın güvenliği konusunda bilimsel açıdan net bir görüş yok. Bazı ülkeler glifosat içeren yabani ot öldürücü ilaçları yasaklarken, bazı ülkelerde bunlar hâlâ kullanılıyor.

Varılan anlaşmayan göre, Bayer firması tazminat için ayrılan paranın bir kısmını, glisofat - kanser ilişkisini araştıracak bağımsız bir bilim kurulunun çalışmaları için kullanacak.