22 Ekim 2016 Federal Almanya'nın Düsseldorff Kentinde, AABK Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu 5. Oğlan Genel Kurulunu, 61 delegenin 57'inin katılımıyla coşkuyla gündemini takip ederek devam etmektedir.

Genel Kurul sürecinde dikkatleri çeken bir konuşma hakkında gözlemlerimi paylaşmak için bu yazıyı yazmak için, bilgisayarımın başına geçerek tuşlara dokunmak istedim. AAKB' bağlı olarak çalışan, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği genel başkanı Nevin Kamilağaoğlu konuşmacı olarak kürsüye geldiğinde delegeleri derinden etkileyerek, can alıcı konuşmasına, ''kadınlara alan açın'' söylemi, önemli ve güçlü bir mesaj veriyordu.

Alevi geleneğinde, kültüründe ve felsefesinde kadının yerinin 'farklı' olduğunu her fırsatta dile getirildiği ve görüntüsel olarak kadınlarının yerinin her zaman 'ilk planda' tuttuğumuz açıklamalarına yer vermekteyiz. ''Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde, hakkın yarattığı her şey yerli yerinde, bizim nazarımızda kadın erkek farkı yok, noksanlık eksiklik sizin kendi özünde'' Alevi -Bektaşi felsefesinin, kadına bakışı öz itibarıyla ifade eden bu anlayış özümsenmelidir. Bizleri olgunlaştıracak temel anlayışımızda bu olmalıdır.

Pratik yaşamımız buna denk düşmekte midir? Konuya açıklık getirmeye çalışan, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği genel başkanı N. Kamilağaoğlu'nun, açıklamalarından anlaşılan, pratik yaşamımızda, Alevi felsefe, kültür ve geleneğinden önemli derecede uzak olduğumuz gerçeğiyle karşı-karşıya olduğumuz gözlemleyebilmekteyiz.

AABK Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonuna, Avrupa'da bağlı 14 ülkede, 266 Şehir ve beldelerde örgütlü olmalarına rağmen, parmakla sayılacak kadınlarımızın, yönetim kademesinde yer aldıklarını gözlemleyebilmekteyiz.

Alevi kanaat önderlerinin birçoğunun 'ortaklaşmalarına' rağmen, AKM Alevi Kültür Merkezleri ve Cemevleri'nde, Eş Başkanlık sisteminin uygulanmasına ilişkin 'kararlığımız' hayata geçmemiş, kağıt üzerinde kalmıştır. Kadını baştacı gören bir felsefenin mensuplarının, kadınların ön plana çıkmasını ve yönetim kademelerinde yasal olarak ta, yer edinmelerini sağlayan, Eş Başkanlık uygulamasının hayat bulmamasını N. Kamilağaoğlu, 'içimizdeki gericiliğin' depreşmesi olarak açıklamaktadır. N. Kamilağaoğlu, konuya ilişkin konuşmasını haklı olarak ve yerinde yapmıştır.

Alevilerin felsefe olarak değil ama pratik yaşamlarında, birçok konuda olduğu gibi, kadınlar konusunda da gerçekten 'gerici bir zihniyete' sahip bir yaşatısı bulunmaktadır. AKM, Cemevleri ve kurumlarımızda illa da, 'tüzük değişikliği' gibi yasal gerekçeleri ileri sürmek N. Kamilağaoğlu'nun da deyimiyle, kendi ataerkillikten kaynaklanan 'gerici' düşüncemizle hesaplaşamamaktan kaynaklanmaktadır.

Kadınlarımızın katkısı olmadan, bırakın Alevilerin sorunlarını çözmek, demokrasi mücadelesini bir adım dahi ileri götürmek mümkün değildir. AKM, Cem evi kurumlarının erkek yöneticilerinin ileri sürdükleri, ''yönetici kadın varda biz mi, engel olduk'' türden açıklamaları aslında kadın sorununa yaklaşımın ataerkil anlayışını kendisidir. Kadınların becerileri, faaliyetlerindeki başarılar, uluslar arası yaşamın pratiğinde baktığımızda birçok konuda karşıt cinslerinden daha fazla başarılı olduklarını gözlemleyebiliriz.

Tarihte Rosa Luxemburg, Klara Zetkin, Meral Yakar ve Sakine Cansız gibi destan yaratan yaşanmışlıkları yadsıyamayız. Ülkemiz gerçeklerini gözlemlemek durumundayız. Hakim inanç olan İslam'ın kadına bakışının Alevilerin dünyasına da nüfus ettiği görğlmektedir. Bu gerçekliği de 'geleneğimizde var olan' budur anlayışı, kadını yerini varlığını inkâr eden bir anlayıştır ve gericidir.

Avrupa Alevi Kadınlar Birliğinin Genel Başkanı K. Kamilağaoğlu'nun, konuya ilişkin açıklamaları ve uyarılarını ciddiye almak gerekenleri yapmak sorumluluğumuz olduğunu bilince çıkarmalıyız. Kadınlar konusunda, Eş Başkanlık olumlu adımlar atan ve uygulamada bulunan AABK üyesi Federasyonları ve yöneticilerini kutlamak isterim.

Kadınlara alan açalım!

22 Ekim 2016