Kendisini feda etti

Sibel Kekilli, Instagram Türkiye engelini kaldırdı Sibel Kekilli, Instagram Türkiye engelini kaldırdı

Mersin'li bir göçmen ailesinin kızı olan Yazar ve Şair Semra Ertan, Almanya'da artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı eylem yapma karar almış ve St. Pauli semtinde bulunan Simon-von-Utrecht-Straße ve Detlef-Bremer-Straße sokakları kesişim noktasında kendisini benzin ile ateşe vererek hayatını kaybetmişti. 26 Mayıs 1982 tarihinde ve henüz 26 yaşında ırkçılığa karşı kendini feda eden Yazar ve Şair Semra Ertan'ı, Uluslararası Yazarlar Derneği (PEN) unutmadı.

29 Mayıs'ta anılacak

Yazar ve Şair Semra Ertan'ı unutmadıklarını ve taleplerini bugünde desteklediklerini belirten PEN Hamburger Gedenkinitiative (Hamburg Anma Girişimi) yıllık PEN Almanya Konferansında Ertan'ı anmak istediklerini ancak Korona pandemisi nedeniyle bunun mümkün olmadığı ifade edildi. Öte yandan Semra Ertan'ı Anma İnsiyatifinin de desteği ile 29 Mayıs tarihinde PEN internet sitesi üzerinden ve dijital olarak anma gerçekleştirilecek.

Semra Ertan kimdir?

1957 Mersin doğumlu Ertan, 14 yaşında Almanya'ya geldi. 350'den fazla şiir ve siyasi hiciv yazısı yazdı. Lirizm tutkunu olan Ertan'ın "Mein Name ist Ausländer" (Benim Adım Yabancı) adlı şiiri Türk okul kitaplarında basıldı. Ertan'ın ayrıca Almanya'da basılmış ve yalnızlığın göçmenler üzerindeki duygusal ve fiziksel etkilerini anlatan kitapları da bulunmaktadır. Ertan, 26. doğum gününden birkaç gün önce zamanın en büyük Alman medya yayımcısı Norddeutscher Rundfunk ile iletişime geçerek Almanya'da artan yabancı düşmanlığını protesto amacıyla kendisini yakarak öldüreceğini söylemiştir. 26 Mayıs 1982 günü Hamburg'un St. Pauli semtinde bulunan Simon-von-Utrecht-Straße ve Detlef-Bremer-Straße sokakları kesişim noktasında kendisini bir benzin istasyonundan aldığı 5 litre benzin ile ateşe veren Ertan, yakından geçen bir polis ekibinin müdahalesine rağmen vücudundaki yanıkların ciddiyeti sebebiyle hastanede öldü.