Mersin'de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürdükleri suçlamasıyla Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan minibüs şoförü Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe hakkında karar verildi. Üç sanık da "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırıldı.


Savcı da üç sanık için "kasten, canavarca hislerle ve eziyet çektirerek öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istemişti. Özgecan Aslan, 11 Şubat günü Mersin'in Tarsus ilçesinde eve gitmek için bindiği minibüste tecavüze girişimine maruz kaldıktan sonra defarca bıçaklanmış ve ardından da cesedi yakılarak bir dereye atılmıştı.

Aile karardan memnun

Mahkemeden çıkan kararla ilgili bir açıklama yapan Aslan Ailesi'nin avukatı Efkan Bolaç, "İstediğimiz gibi bir karar çıktı. Kamuoyunun baskısı, örnek olacak bir karar olması isteği bu sonucu getirdi. Dosyada son söz söylenirken amcası bir şey söylemişti "Bir ceza istiyorum" diye. Bu ceza bundan sonraki bütün kadın cinayetlerinde örnek olur diye düşünüyoruz. İndirimsiz, 'çok seviyordu ağır tahrik altındaydı' gibi örneklemelerin olmayacağı bir süreç olsun istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de tartışma başlattı

Cinayet, Türkiye genelinde protesto ve yürüyüşlere neden olmuştu. Kadın hakları savunucularının başını çektiği gösterilerde Türkiye'de artan kadın cinayetleri protesto edildi.

Kadın hakları savunucuları, Türkiye'de taciz ve cinayet suçlarına yönelik cezaların artırılmasını talep ediyor. Sosyal medyada on binlerce kişi cinayeti lanetleyen mesajlar paylaşmış, internet üzerinden faillerin en ağır cezayı alması için imza kampanyası başlatılmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 2009’da 7 bin 100 kişi cinsel suçlardan dolayı cezaevine girerken, bu sayı 2013'te 12 bin 585'e yükseldi.
 DW, BD/HS