Resmi dairelere ve kent halkına yeni yasağı duyuran bildiriler dağıtıldı.

Açe, Endonezya'da şeriat uygulayan tek eyalet.

Belediye Başkanı yeni yasağı duyururken, kadınların motosiklete binerken, erkek sürücünün arkasında bundan böyle sadece yan oturabileceklerini bildirdi ve bacaklarını açarak oturmanın, İslami değerleri ihlal ettiğini savundu.

Belediye Başkanı Yahya, "Bir kadın motora düz oturduğunda erkek gibi görünüyor. Halbuki yan otursa kadın gibi görünecek" diye konuştu.

Yahya, güvenlik kaygılarına karşılık ise, yan oturduğu için motordan düşenlerin sayısının da fazla olmadığını söyledi.

Belediye Başkanı bir aylık bir uygulamadan sonra yerel yönetimin bir değerlendirme yapacağını ve yasağın yerel bir yasa haline getirilebileceğini söyledi.

Kurala uymayan kadınlara ne olabileceği sorusuna ise Yahya, "Yasa haline geldiği andan itibaren, otomatik olarak bir yaptırımı da olacak" diye cevap verdi.

Yeni kural, aralarında başkent Cakarta'da yaşayan Ulil Abşar Abdalla gibi önde gelen bazı Müslüman politikacıların sert tepkisiyle karşılandı.

Abdalla, Twitter hesabından "Motosiklete nasıl binileceği şeriatta düzenlenmemiştir. Kuran'da ya da Hadislerde yeri yoktur. Eğer yönetim bir kuralı yasaya dönüştürmek istiyorsa demokratik bir ülkede neyin şeriata uygun olup neyin olmadığına, kamuoyunun sağduyusu ile karar verilmelidir " mesajını verdi.