Ayda bir kez toplanarak güncel konuları ele alan Bergedorf Hoşgörülü Kadınlar Grubu'nun konuğu kadın sığınma evi çalışanı Oya Cüre oldu.

Kadına yönelik şiddet ve şiddete uğrayan kadınlara yardım imkanları hakkında bilgi veren Oya Cüre, Almanya'da 430 kadın sığınma evi bulunduğunu söyleyerek, bunların bütçesinin büyük kısmının devlet tarafından karşılandığın ifade etti.



Cüre, “Ancak devletin kadın sığınma evlerine verdiği hiç bir garanti yok. Yarın 'bu evlere desteği kesiyorum' diyebilir. Zaman zaman bu kısıtlama tehditlerini yaşıyoruz. Bu nedenle çok uyanık olmamız, sesimizi yükseltmemiz ve gerektiğinde protestomuzu ve dayanışmamızı dile getirmemiz gerekiyor” dedi.



Dil, din, ırk ve sosyal statüden bağımsız toplumun her kesiminde kadına yönelik şiddetin yaşandığını söyleyen Cüre, şiddet uygulayanların çok kez eş, baba ve erkek kardeş gibi kadının yakın çevresindeki erkekler olduğunu kaydetti.

Hoşgörü, sevgi ve saygı şiddeti önler



Toplumda kadının çok yönlü fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığını sözlerine ekleyen Cüre, “İnsan ilişkilerinde en önemlisi karşındaki anlamaktır, kendini onun yerine koyabilmektir. Bizim gibi düşünmeyen, bizim inançlarımıza sahip olmayana gösterilecek hoşgörü, sevgi ve saygı şiddeti önler. Bu toplumlar ve birey ilişkileri için de geçerlidir” şeklinde konuştu. Kadın sığınma evlerinde birbirine veya çocuklara şiddet uygulayan hiç kimseye müsahame gösterilmediği ve şiddet uygulayanların derhal evden çıkartıldığını belirten Cüre, daha sonra toplantıya katılan kadınların sorularını yanıtladı.



Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Güngör Yılmaz'ın yönettiği ve kadınların büyük ilgi gösterdiği toplantının son bölümünde, yazar Sevim Tarhan “Henüz Yapraklar Solmadı” isimli şiir kitabında yer alan şiirlerin yanı sıra, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yazdığı “Sessiz Çığlıklar” isimli şiirini de okudu.