Sosyal Hizmetler uzmanları Derneği Bursa Şubesi tarafından 20 Mart Dünya Sosyal Hizmetler Günü’nü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Üftade Salonu’nda düzenlenen konferansa, Hürriyet Gazetesi Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Proje Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) eski Genel Müdürü Doktor Bülent İlik katıldı. Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Bursa Şube Başkanı Cemal Yağcı’nın yönettiği konferansta, kadına yönelik şiddeti önlemek için çıkan yeni yasa ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ele alındı.

Aile içi şiddet konusunda eski ve yeni yasa karşılaştırması yapan Hürriyet Gazetesi Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Proje Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu, 7 yıldır Hürriyet’in sürdürdüğü ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasında görev aldığını belirtti. Hacısalihoğlu, 7 gün 24 saat hizmet veren bir çağrı hatlarının bulunduğunu ifade ederek, şiddet gören kadınlar koruma altına alınana kadar takip ettiklerini kaydetti.

Yeni yasanın ideal  olmasada, en iyi çıkan yasa olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, aile içi şiddetin yasalarla sonlandırılamayacağını dile getirdi. Şiddetin Türkiye’de yüzde 98 kadına uygulanan bir suç olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, “Ölüm oranı yüksek bir suç. 'Aile içi şiddete' karşı çalışan kurumların personeli yeteri kadar bilinçli değil. Bu nedenle şiddet gören kadına yardım edemiyorlar. Bazen şiddet gördüğü yere tekrar gitmesine neden olabiliyorlar. Bir çok bölgede geniş aile var. Kadın eşten uzaklaştırılsa da diğer yakınlarından şiddet görebiliyor. Poliste, hakimde yasaları çok iyi bilmiyor. Şiddet mağdurlarına polis, hakim, psikologda şiddet uygulayabiliyor” dedi.

Eski yasada kadına şiddetin suç olarak sayılması için ‘aynı çatı altında olanların evli olması’ şartı arandığını vurgulayan Hacısalihoğlu, yeni yasada bunun ‘kadın’ olarak yer aldığını söyledi.

YENİ YASADA GEÇİŞ SÜRECİ SANCILI OLACAK 

Kadına yönelik şiddete daha önce Aile Mahkemeleri’nin müdahale edebildiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Yeni yasa ile mülki amirde, kolluk kuvveti de müdahale edibiliyor. Fakat mülki amirlerin ve polislerin görüşleri her ilde değişebiliyor. Yeni yasa ile kadına maddi, hukuki ve psikolojik yardımda geliyor. Çocuklara kreş ve sınırlı maddi yardımda var. Yeni yasa ile velayet davaları da aynı mahkemede görülecek. Gerektiğinde kimlik bilgileri değiştirilebilecek. Hakimlerin yasaları dar yorumlama sorunu ise yani yasada da geçerli. Çünkü yasaya göre şiddet hala aynı yorumlanıyor. Ayrıca gizli kalması gereken bilgiyi ifşa edenlere de artık yaptırım uygulanabilecek. Her ilde Şiddet İzleme ve Gözleme Merkezleri’ kurulacak. Fakat altyapı yeterli olmadığı için bu geçiş süreci sancılı olacak” dedi.

SHÇEK eski Genel Müdürü Dr. Bülent İlik ise, SHÇEK’lerin kaldırılarak yeni bakanlığın kurulmasının doğru olmadığını belirterek, eski bilgilerin göz ardı edilerek yeni bir sistem kurulamayacağını sözlerine ekledi.



SÇ (FK/RT)