Kadınlar için taksiciliğin ideal meslek olduğunu ve kendisinin yıllardır kendi taksisi ile serbest olarak çalıştığını belirten Ergül Tüfekçi (52), her mesleğin zorlukları ve kolaylıkları olduğunu vurguladı.


İki yaşında Berlin'e getirildi

Denizli'den ailesinin 2 yaşında bebekken getirdikleri başkent Berlin'de uzun seneler yaşadığını belirten iki çocuk annesi Ergül Tüfekçi, “Bazen insan geleceğini tam olarak planlayamıyor. Bundan dolayı uzun vadeli planlar kesinlikle yapılmaması gerektiğine inanıyorum. Yıllarca Berlin'de yaşadıktan sonra bir gün geldi ben Hamburg'a taşındım. Elbette bunu planlamamıştım ama bir şekilde olaylar böyle gelişti” dedi.



Önce kurye şöförlüğü yaptı

Berlin'de yıllarca farklı işte çalıştıktan sonra Hamburg'a geldiğinde çalışması gerektiğine işaret eden Ergül Tüfekçi, “Burada kurye sürücüsü olarak iş buldum ve eğitimi aldıktan sonra çalışmaya başladım. Kurye sürücüsü olarak postayı zamanında acil bir şekilde adrese ulaştırmakla görevliydim. Yıllarca bu mesleği yaptım. Yaklaşık 9 yıl sonra başka bir meslek yapmak istedim. Yaptığım iş beni yormuş ve aynı anda bıkmıştım. Değişik bir işin ilginç olacağını düşünerek taksici olmaya karar verdim ve yeni meslek yeni heyecan olacaktı” dedi.


Yıllarca gece çalıştım

Taksici olmak için gerekli eğitimi tamamladıktan sonra bir taksi şirketinde işe başladığını belirten Tüfekçi, “Taksici olarak göreve başladım ve hep geceleri çalışıyordum. 5 yıl gece çalıştım ve keyifli de geçti yıllar. Allah'tan hiç kötü ve tehlikeli bir olay yaşamadım. Ama kendi kendime bu kez başkasına çalışmaktansa kendime çalışmaya karar verdim. Çünkü mesleğin tamamen uzmanı olmuştum. Hamburg'un hemen hemen en küçük ve uzun yoluna kadar öğrenmiştim ve benim için avuçiçi gibiydi” ifadesinde bulundu.



Kendi taksimi kullanıyorum

Ergül Tüfekçi sözlerine şöyle devam etti: “Kendime bir taksi aldım ve serbest olarak çalışmaya başladım. Üç yılı geçti ve kendime çalışıyorum. Çalışırsan gelirin oluyor çalışmaz isen elbette olmuyor. Ben maddi gelir olarak şikayetçi değilim kazancım iyi ve istediğim gibi çalışma saatlerimi kendim belirleyebiliyorum. Bu gerçekten güzel olduğu kadar mükemmel. Çünkü istersem gece istersem gündüz çalışıyorum. İsteyenlere tavsiye ederim. Serbest çalışmak iyi bir avantajdır ”


Küfür eden gençler Türkçe konuşunca şaşırdılar



Ergül Tüfekçi taksiye binen bir çok müşterisi olduğunu ve bu müşterilerle iyi iletişim kurabildiğini belirterek, “Bir gün taksime dört genç bindiler ve söyledikleri adrese götürürken yolda kendi aralarında Türkçe konuşmaya başladılar. Ama o kadar küfürlü konuşuyorlardı ki çok rahatsız oldum. Kendilerine küfürlü konuşmamalarını ve beni rahatsız ettiğini söyledi Türkçe dilinde. Önce 'siz nasıl anlıyorsunuz?' diye sordular. Türk olduğumu söyleyince özür dilediler ve adrese varıncaya kadar çok saygılı oldular”


Müşteriyi bırakıp kaçtım

Hamburg ve çevresi, Danimarka, Hollanda gibi bir çok yere müşteri götürdüğünü her müşterinin düşüncelerini bilmenin zor olduğunu belirten Tüfekçi yaşadığı olayları şöyle sıraladı: “Bir gün eğlence merkezi St. Pauli'den bir müşteri aldım ve Elmshorn'a gideceğini söyledi. Kendisi sarhoştu. Uyudu ve ben Elmshorn'a yaklaştım ve kendisini uyandırmaya çalıştım. Uyandı ve hangi çıkıştan çıkmam gerektiğini sorduğumda Elmshorn'un doğru olmadığını ve hemen tuvalete gitmek zorunda olduğunu söyledi ama çok karanlıktı. Çevrede kimseler görünmüyordu ama belki bu adam bir taşla veya sopayla dönüp bana bir şey yapar korkusu sardı beni. Müşteriyi orada bırakıp gaz verip uzaklaştım”


Kadınlar için ideal meslek

Ergül Tüfekçi, “Bir kaç kez sarhoş müşteri aldım. Bir müşteri yine uyudu ve söylediği adrese varırken uyandı etrafına bağırmaya ve şok etkisi yarattı. Bu kez yakında olan karakola götürdüm. Ödemesi gereken paranın yarısını verdi ve polisler bana 'ihbar dilekçesi' verip vermeyeceğimi sordular. Yarı ücreti aldım ve ihbarda bulunmadım. Bunun gibi bir kaç ufak tefek sorunlar yaşadım ama hangi meslekte sorun yaşanmıyor ki?. Genel olarak kadın taksicilere aha iyi davranıyor müşteriler. Her kadının yapabileceğine inanıyorum. Yaklaşık 10 Türk bayan taksici tanıyorum. Benim büyük minibüs halinde grupları götürüp getirebileceğim bir taksim var. Müşteriler bazen bakıyor büyük araba minyon tipinde bir kadın çok şaşırıyorlar. Çok keyifli, zevkli güzel bir görev. Herkese tavsiye ederim” diyerek sözlerini tamamladı.