Kadına şiddete hayır

Yeni Kadın, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Hamburg Alevi Toplumu, gibi 10'dan fazla dernek, kurum ve kuruluşların ortaklaşa düzenlediği eylem, geçen hafta eski eşi tarafından bıçaklanan Lurup semtinde M. E.'nin evinin önünde gerçekleşti.

Düzenlenen eyleme Sol Parti Hamburg Eyaleti Parlementosu milletvekili Cansu Özdemir'in yanı sıra yoğun katılım oldu. Korona virüsten dolayı maske kullanan katılımcılar, "Kadına şiddete hayır", "Kadını yok sayan politikacılar her gün yeni katiller üretiyor", "Birlikte kadın haklarını koruyalım", "Kadın özgürlüğünü kısıtlayan şiddete hayır" gibi yazılar yazan ellerinde plaketler tuttular.

Eski eşi tarafından bıçaklandı

K. E. (49) geçen hafta beş yıl önce ayrıldığı eski eşi M. E.'yi (40) bıçaklamış, 10 yaşında oğlunun üzerine benzin döküp yakmış ve 12 yaşındaki kızı son anda balkona kendini kilitleyip baba şiddetinden kurtulmuştu. Yaşanan bu acı aile dramı karşısında itfaiye erleri psikolojik yardım almak zorunda kalmıştı. Faciada hepsi yaralanıp hastanede tedaviye alınmıştı. Geçen süreçte zanlı tutuklanırken ağır yaralı anne ve oğlunun yoğun bakımda tedavilerin devam ettiği öğrenildi. Yaşanan şiddete dikkat çekmek istenilen eyleme onlarca kişi katıldı.

"Bir kez daha isyandayız"

Eylemi düzenleyen kurum ve kuruluşların temsilcileri yazılı olarak dağıttıkları el ilanını okudular ve kadına karşı şiddeti kınadılar. Kadınlar öfkelerini şöyle dile getirdiler: "Yeni Kadın okuru Meryem, yıllardır ayrı yaşadığı eski eşi tarafından iki çocuğuyla birlikte katledilmek istendi ve hala yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Yıllardır kadın örgütleri olarak, patriarkal sistemin besleyip büyüttüğü kadına yönelik erk'ek şiddetine, kadın katliamlarına dikkak çekmeye çalışıyoruz. Erk'ek egemen sistemden beslenen erk'ekliğin kadınların yaşamlarını kendi kontrolleri altında tutarak kadınların hayatları üzerinde egemen olmaya çalışmalarına olan öfkemizi ve isyanımızı haykırdık ve haykırıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun katledilen, şiddete maruz kalan her kadın öfkemizi bir kat daha artırıyor, isyanımızı daha büyütüyor"

Kadınlara yapılan şiddet son bulmalı

Miting eyleminde söz alan Cansu Özdemir, kadına şiddetin arttığını ve bunun son bulması için politika açısından da gerekenin yapılması gerektiğini belirterek, "Şu anda kadın sığınma evleri yeterli olmadığı gibi bu yönde çalışanların sayıları da yetersizdir. Kadınlara yapılan şiddet son bulmalı ve bir kadın 'hayır' diyorsa erkekte bunu anlamalıdır. şiddetle sorunlar çözülmez. Politika açısından da gereken çalışmaların yapılıp yapılmadığının takipçisi olacağız" dedi. Miting yaklaşık bir saat sürdü ve olaysız sona erdi. Yetkililer Çarşamba günü saat 17.00'de aynı eylemin Altona'da Mercado alış veriş merkezi önünde düzenleyeceklerini ve herkesi bekledikleri çağrısı yaptılar.

Emine SONUGÜR / HAMBURG