Fransa'da koronovirüs pandemisinde özellikle kadınları vuran ev içi şiddeti frenlemeye yönelik yeni önlemler devreye sokuldu.

Çift ilişkilerinde şiddetli ölüm verilerini açıklayan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Le Parisien'e verdiği demeçte, geçen yıl 102 kadın ve 23 erkeğin ev içi şiddet nedeniyle öldüğünü belirtti. 

İhbar üzerine ihbar, dava üzerine dava

2020 yılında 102 kadının hayat arkadaşları ya da eski hayat arkadaşları tarafından öldürüldüğü Fransa'da, her üç günde bir ev içi şiddet, cinayetle sonuçlandı, çiftlerden birinin diğerini öldürmeye teşebbüs ettiği 238 vaka kaydedildi ve 193 bin ev içi şiddet vakası, mahkemeye aksetti. 

Ev içi şiddet ihbarlarının sayısı, 2020 baharındaki ilk kapanmada yüzde 40, 2020'nin sonlarıyla 2021'in başlarındaki ikinci kapanmada yüzde 60 arttı.

Sputnik'in aktardığı habere göre, 2020'nin ülke çapındaki iki kapanmayla özel bir yıl olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı Darmanin, diğer yandan geçen yılki ev içi cinayetlerin son 15 yılın en düşük sayısı olduğunu, 2019'da 146 kadın cinayeti işlendiğini hatırlattı. 

Saatte 45 vakaya müdahale

Ev içi şiddete polis ve jandarma müdahalesinin çok yüksek oranda olduğunu, kolluk kuvvetlerinin saatte 45 vakaya müdahale ettiğini aktaran Darmanin, ev işe şiddete müdahalenin uyuşturucuyla mücadele operasyonlarından bile daha sık yapıldığının altını çizdi. "Polisin rehin alınan bir kadını veya çocuğu kurtarmadığı gün geçmiyor" dedi. 

Önce infial, sonra önlem

Darmanin'in bugünden itibaren kolluk kuvvetlerinin ev içi şiddetle ilgili şikayetlerin değerlendirilmesine öncelik vereceğini, Fransa çapında her polis ve jandarma karakolunda bu tür şiddet konusunda uzman bir polis memurunun özel  görevlendirileceğini açıklamasının gerisinde, 4 Mayıs'ta Bordeux kenti yakınındaki Merignac'da işlenen kadın cinayeti yatıyor.

Kocası tarafından sokak ortasında diri diri yakıldı

Sibel Kekilli, Instagram Türkiye engelini kaldırdı Sibel Kekilli, Instagram Türkiye engelini kaldırdı

Zira kadına şiddetten 18 ay hapis cezası almış bir koca, eşini önce bacaklarından tüfekle vurup kaçamaz hale getirdikten sonra sokağın ortasında diri diri yaktı. 31 yaşındaki kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturmada,  polislerin bir dizi hatası ve ihmali saptandı. Bunun üzerine İçişleri Bakanı polise ev içi şiddetle mücadele özel sorumluluklar yükleyen bir rapor hazırlayıp geçen hafta Başbakan Jean Castex'e sundu. Rapor henüz tümüyle kamuoyuna açıklanmadı.