Alirıza Güler / Düsseldorf 

AAKB - Avrupa Alevi Kadınlar Birliği NRW bölge temsilciliği tarafından Düsseldorf’daki parlamento binası önünde düzenlenen gösteride Türkçe ve Almanca yapılan konuşmalarla İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi verildi, erkek şiddetine uğrayan ve erkekler tarafından öldürülen kadınlar anıldı.

Avrupa’da Kadın Meclisleri Kurulacak

Alevi Kadınlar Birliği’nin Kuzey Ren Vestfalya bölge temsilcisi Özgün Kutan-Baran gösteride yaptığı konuşmada, “Her gün yeni bir vahşetle uyanıyoruz. Kadınların yaşam hakkı hiç kimsenin, hiçbir inancın ve ideolojinin tekelinde değildir. Kadınlar üzerindeki aile içi ve toplumsal şiddet özellikle AKP iktidarı, diyanet fetvaları ve uygulanmayan yasalar ile daha da beslenerek, her gün bir kadın cinayeti ile sonuçlanıyor. Kadın kimsenin hükmedeceği, döveceği, söveceği bir varlık değildir. İstanbul Sözleşmesi kadınların güvencesidir, mutlaka uygulanmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için siyasi iktidarlar gereken önlemleri uygulamalı, yasal tedbirleri artırmalıdır. Biz AAKB olarak Avrupa’nın her tarafında kadın meclisleri kuruyoruz. Kadınlar artık susmayacak, korkmayacak. Bundan sonra Avrupa’dan da kadınların ayak seslerini duyacaksınız” dedi.

AKP Sözleşmeden Çıkmak İstiyor

Almanca İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi verilen ve katılan kadınların yaşadıklarını anlattıkları Türkçe konuşmalarla ve sloganlarla devam eden gösteri sanatçı İpek Reçber’in söylediği Çav Bella şarkısıyla son buldu. 2011 yılında BM’in İstanbul’da düzenlediği toplantıda kararlaştırılan ve Türkiye’nin ilk imzacılar arasında yer aldığı İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, kadınlara karşı cinsiyet ayrımcılığı, çocuk evlilikleri gibi konuları kadınlar lehine düzenleyen ve bunların okullarda öğretilmesini ve devlet dairelerinde uygulanmasını karar altına alıyordu. AKP iktidarı şimdi bu sözleşmeden çıkmayı planlıyor.